Κορoνοϊός: "Ένα στα τρία τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό" υποστηρίζει έρευνα

Κορoνοϊός: "Ένα στα τρία τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό" υποστηρίζει έρευνα

Ένα στα τρία τεστ ανίχνευσης του Covid-19 μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά, αποκαλύπτει έκθεση της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» η οποία αμφισβητεί ανοιχτά την αξιοπιστία των μέσων που διαθέτει η ιατρική κοινότητα προκειμένου να ανιχνεύσει τους ασθενείς που φέρουν τον ιό.

“Είναι παραπλανητικό για τους ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό να κάνουν το τεστ και να βγαίνει αρνητικό” επισημαίνει ο καθηγητής Κρεγκ Ντέλιγντις στην εφημερίδα, καθώς αν αυτό πραγματικά ισχύει, στην πράξη σημαίνει ότι, όσοι έκαναν το τεστ και βγήκε λαθεμένα αρνητικό, μπορεί να λειτουργούν ως φορείς και άθελά τους να μεταδώσουν τον Covid-19 και σε άλλους.

«Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ περνούν από μία γρήγορη διαδικασία έγκρισης», επισημαίνει ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Οχάιο Μπιλ Μίλελ, υποστηρίζοντας ότι μέρος της αξιοπιστίας των τεστ είναι το μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο έλαβαν έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Η ιατρική κοινότητα, πάντως, “δείχνει” τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καταλογίζοντάς του «πρωτοφανή ευελιξία» καθώς μέχρι σήμερα έχει ήδη δώσει το πράσινο φως σε 20 τεστ ανίχνευσης του ιού. 

«Σε μερικές περιπτώσεις, στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά και στην συνέχεια νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα και τελικά βρέθηκαν θετικοί στον ιό» υπογραμμίζει ο Μπιλ Μίλερ, γιατρός και επιδημιολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, ενώ από την πλευρά του, ο γιατρός Μάικ Λοζάνο της εταιρείας «Envision Healthcare», εκτιμά ότι στη Νέα Υόρκη που αποτελεί και το κέντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, «ένα τεστ που βγαίνει αρνητικό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι ασυμπτωματικός».

Στις 28 Μαρτίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα τεστ που βγαίνει θετικό σε πέντε λεπτά και αρνητικό σε 13 λεπτά. Η μέθοδος αυτή είναι ίσως πιο σημαντική από τα υπόλοιπα τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να ελέγξουν τον αριθμό των ασθενών που νοσούν.

«Ωστόσο, οι έρευνες από την Κίνα εκτιμούν ότι τα ψευδώς αρνητικά τεστ είναι περίπου 30%», γράφει ο Χάρλαν Κρουμχολτς από τους «New York Times αν και επικαλείται ειδικούς που πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι σαφώς μεγαλύτερο.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα