Συνταγή για ντοματόπιτα

Συνταγή για ντοματόπιτα

ΥΛΙΚΑ

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 

12 ντομάτες, κομμένες σε κύβους

 

400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

 

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

 

1 κ.γ. βασιλικό, ξερό

 

1 κ.γ. δυόσμο, ξερό

 

1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική  

 

150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

 

7 φύλλα για χωριάτικες πίτες

 

5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα των φύλων

 

Σουσάμι, για το πασπάλισμα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

2Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

3Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το καραμελώνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά.

4Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 7 – 8 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι το μαϊντανό, τον άνηθο, το βασιλικό και τη ρίγανη.

6Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τη φέτα και το σιμιγδάλι.

7Ανακατεύουμε με μία κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη να τελειώσει τελείως.

8Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35 – 25 εκ. με ελαιόλαδο, τοποθετούμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

9Παίρνουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω στο άλλο φύλλο ώστε να σχηματίσουμε ένα σταυρό, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και παίρνουμε άλλα τρία φύλλα και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο ταψί πασπαλίζοντας τα και αυτά με ελαιόλαδο.

10Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα από πάνω.

11Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.

12Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα