Ποντιακά χοιρινά σουβλάκια με ατζίκα και τσατσιμπέλι

Ποντιακά χοιρινά σουβλάκια με ατζίκα και τσατσιμπέλι

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τα σουβλάκια:

1 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκκαλο, κομμένη 3x3

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

5 μέτριες ντομάτες, τριμμένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα ατζίκα:

7 πιπεριές Φλωρίνης

½ καυτερή πιπεριά

2 σκ. σκόρδο

1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

¼ του μάτσου κόλιανδρο, φρέσκο

Αλάτι

 

 

 

Υλικά για τη σάλτσα τσατσιμπέλι:

 

8 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4

 

½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

 

2 σκ. σκόρδο, λιωμένες

½ καυτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη

¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό, την τριμμένη ντομάτα, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.

2Εκτέλεση για τη σάλτσα ατζίκα: Βάζουμε στο mutli σε δόσεις το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το ξερό κόλιανδρο, τις πιπεριές Φλωρίνης και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μία πάστα.

3Στη συνέχεια αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε την πάστα σε μία πετσέτα, όπου τη στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγουν όλα της τα υγρά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε ένα μπολ, ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα λίγο φρέσκο κόλιανδρο και την αφήνουμε στην άκρη.

4Εκτέλεση για τη σάλτσα τσατσιμπέλι: Παίρνουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου. Μόλις βράσουν, τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες, κάτω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα μπολ και με μία κουτάλα πιέζουμε καλά τις ντομάτες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

5Αδειάζουμε το ντοματοχυμό σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα τσατσιμπέλι εκτός από το μαϊντανό και αλατίζουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο η ντομάτα και μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ.

6Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

7Εκτέλεση για τα σουβλάκια: Βγάζουμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και περνάμε τα κομμάτια χοιρινού σε καλαμάκια.

8Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια από όλες τις πλευρές μέχρι να έχουν ψηθεί από μέσα και έχουν καραμελώσει απ’ έξω.

9Μόλις ψηθούν, σερβίρουμε ζεστά με μαζί με τη σάλτσα ατζίκα και τσατσιμπέλι.

 

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα