Το Μουντιάλ 2026 πλησιάζει και ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια τους τρεις τελευταίους παγκόσμιους πρωταθλητές (Γερμανία το 2014, Γαλλία το 2018 και Αργεντινή το 2022) μίλησε. Σύμφωνα με το ESPN, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος και αναλυτής, Γιόαχιμ Κλέμεντ, έχρισε ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού την Ολλανδία.
Αν η πρόβλεψή του επαληθευτεί, οι «Οράνιε» του Ρόναλντ Κούμαν –που ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στις 14 Ιουνίου απέναντι στην Ιαπωνία, σε έναν όμιλο με τη Σουηδία και την Τυνησία– θα κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, αφήνοντας πίσω την κατάρα των τριών χαμένων τελικών.
Πώς λειτουργεί το «οικονομικό-δημογραφικό» μοντέλο
Το μαθηματικό μοντέλο του Κλέμεντ δεν είναι μια απλή ποδοσφαιρική εκτίμηση, καθώς δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αθλητικά δεδομένα. Πηγάζει από μια εξειδικευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και συνδυάζει οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές μεταβλητές:
- Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Εξετάζεται στενά, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των αθλητικών υποδομών μιας χώρας.
- Πληθυσμιακά δεδομένα: Ο συνολικός πληθυσμός και η βάση των διαθέσιμων αθλητών.
- Διεθνής κατάταξη: Η τρέχουσα θέση της εθνικής ομάδας στο ranking της FIFA.
- Πολιτισμικός παράγοντας: Η σημασία και η δημοφιλία που έχει το ποδόσφαιρο μέσα στην εκάστοτε κοινωνία.
- Ο παράγοντας της τύχης: Μια αστάθμητη μεταβλητή την οποία ο αναλυτής εισάγει πάντα στους υπολογισμούς του.
Ο δρόμος προς τον τελικό και τα ζευγάρια των ημιτελικών
Σύμφωνα με την πλήρη προσομοίωση που έτρεξε το μοντέλο του Γερμανού αναλυτή, η φάση των «4» και ο μεγάλος τελικός θα εξελιχθούν ως εξής:
- 1ος Ημιτελικός: Η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
- 2ος Ημιτελικός: Η Πορτογαλία θα αποκλείσει την Αγγλία και θα περάσει επίσης στον τελικό.
- Μεγάλος Τελικός: Η Ολλανδία θα επικρατήσει της Πορτογαλίας και θα στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2026.
«Είναι εντελώς παράλογο, σαν λαχείο» – Ο Κλέμεντ προειδοποιεί
Παρά το εντυπωσιακό «3 στα 3» στο ιστορικό του, ο ίδιος ο Γιόαχιμ Κλέμεντ σπεύδει να αποστασιοποιηθεί από τα αποτελέσματα του υπολογιστή του. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, θυμήθηκε τον «τρόμο» που ένιωσε το 2014 όταν η Γερμανία κατέκτησε το Μουντιάλ στη Βραζιλία, καθώς κανείς δεν πίστευε τότε ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει στη Νότια Αμερική.
Για το τρέχον Μουντιάλ, ο Γερμανός οικονομολόγος εμφανίστηκε άκρως αφοπλιστικός και κατηγορηματικός:
«Είναι εντελώς παράλογο. Είναι σαν να παίζεις λαχείο. Όποιος στηρίξει στοίχημα στην πρόβλεψή μου, είναι ανέλπιστος. Είναι σαν να ρίχνεις ένα νόμισμα. Μπορεί να βγει κορώνα τέσσερις φορές στη σειρά, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα βγει και την πέμπτη».
???? ????????????: The economist who predicted the last three World Cup winners now predicts the Netherlands to win the 2026 tournament! ????????????
— ExtraTimeHQ (@AllBettings) June 6, 2026
• A German economist named Joachim Klement built a statistical model from scratch in 2014 that has correctly called every World Cup champion… pic.twitter.com/8v4V1swPxj
Διαβάστε ακόμα: Εποχή Σπανούλη στον Άρη: Ολοκληρώνεται η συμφωνία με λεπτομέρειες να απομένουν




