Η φιλοσοφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι για τους τρεις τύπους ανθρώπων

Η φιλοσοφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι για τους τρεις τύπους ανθρώπων

Μια φράση που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι θέτει ένα απλό αλλά ταυτόχρονα δύσκολο ερώτημα, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε τρεις διακριτές κατηγορίες. Ο Λεονάρντο, ο οποίος έμοιαζε να έχει γεννηθεί πολύ πριν από την εποχή του, υπήρξε ένας αδιάκοπος μελετητής της φύσης. Ως ζωγράφος, γλύπτης και μηχανικός, δεν σταμάτησε ποτέ να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και να αναζητά απαντήσεις στα μυστήριά του.

Ο πολυμαθής Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στην ιταλική πόλη Βίντσι, η οποία βρίσκεται κοντά στη Φλωρεντία. Σε ηλικία 14 ετών, μετακόμισε στο κέντρο της Φλωρεντίας, όπου ξεκίνησε τη μαθητεία του στο εργαστήριο του Αντρέα ντελ Βερόκιο.

Εκεί, ο ντα Βίντσι εκπαιδεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα τεχνών και επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μηχανικής. Η βαθιά του ανάγκη να κατανοήσει τον κόσμο τον οδήγησε να επεκτείνει τις μελέτες του πολύ πέρα από τα όρια της τέχνης. Τα προσωπικά του σημειωματάρια είναι γεμάτα με λεπτομερείς μελέτες για την ανθρώπινη ανατομία, την πτήση, το νερό, τη μηχανική, την οπτική και τη γεωλογία, ενώ περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για μηχανές, γέφυρες και υδραυλικά συστήματα, αναδεικνύοντας το πολυδιάστατο πνεύμα του.

Η σημασία της παρατήρησης

Αυτό που ξεχώριζε περισσότερο στον τρόπο σκέψης του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν η τεράστια σημασία που απέδιδε στην παρατήρηση. Για τον ίδιο, δεν ήταν αρκετό κάποιος να αποδέχεται κάτι απλώς επειδή του το έδειξαν ή επειδή θεωρείται ήδη αληθινό από τους άλλους.

Η φιλοσοφία του υπογράμμιζε την ανάγκη για προσωπική εξέταση και κατανόηση, αντί για την παθητική αποδοχή των πληροφοριών. Μια φράση που του αποδίδεται συνοψίζει αυτή την προσέγγιση, αποτελώντας τον πυρήνα της αντίληψής του για την ανθρώπινη φύση και την ικανότητα της σκέψης.

Οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων

Σύμφωνα με τη φράση που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων: εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν ό,τι τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν». Αυτή η διάκριση μπορεί να διαβαστεί ως ένας τρόπος να περιγράψει διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και εμπλογής με τον κόσμο.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι άνθρωποι που παρατηρούν πραγματικά τα γεγονότα και προσπαθούν να κατανοήσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αυτοί είναι εκείνοι που αναζητούν τη γνώση και την αλήθεια με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά σε εξωτερικές υποδείξεις.

Η ουσία της αντίληψης

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων περιλαμβάνει όσους βλέπουν μόνο όσα τους υποδεικνύουν οι άλλοι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εξετάζουν απαραίτητα τα πράγματα οι ίδιοι, αλλά βασίζονται στην καθοδήγηση ή τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τρίτους. Η αντίληψή τους είναι φιλτραρισμένη από τις απόψεις των άλλων, χωρίς να αναζητούν περαιτέρω επαλήθευση.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που είτε δεν αντιλαμβάνονται είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν όσα βρίσκονται μπροστά τους. Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μια έλλειψη περιέργειας ή προσοχής προς το περιβάλλον τους και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται, μένοντας απαθείς απέναντι στην παρατήρηση.

Το μάθημα του ντα Βίντσι

Για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, η πραγματική ουσία της κατανόησης βρισκόταν ακριβώς σε αυτή την ικανότητα να σταματά κανείς, να παρατηρεί προσεκτικά, να σκέφτεται κριτικά και να αμφισβητεί. Το γεγονός ότι μια ιδέα ή μια πληροφορία θεωρείται γενικά σωστή δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται αποδεκτή χωρίς περαιτέρω εξέταση ή αμφισβήτηση.

Αυτό το πνεύμα κριτικής σκέψης και ανεξάρτητης παρατήρησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που άφησε ο ντα Βίντσι. Δεν αρκεί απλώς να έχει κανείς μάτια για να βλέπει, αλλά απαιτείται και η διάθεση και η θέληση να κοιτάξει πραγματικά, να αναλύσει και να κατανοήσει σε βάθος τον κόσμο γύρω του.

Με πληροφορίες από: Gazzetta

Δείτε ακόμα