Willi Ninja: Ποιος ήταν ο νονός του Voguing που τιμάται στο σημερινό Google Doodle

Willi Ninja: Ποιος ήταν ο νονός του Voguing που τιμάται στο σημερινό Google Doodle

Μεταξύ άλλων, ο Willi Ninja άνοιξε τον δρόμο για την εκπροσώπηση και την αποδοχή των Black LGBTQ+ τις δεκαετίες του 1980 και του '90
Σαν σήμερα το 1990, το ντοκιμαντέρ «Paris Burning», το οποίο περιλαμβάνει τον «Willi and the Iconic House of Ninja» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στο NewFest New York LGBT Film Festival. Ο Willi Ninja ήταν πολλά παραπάνω από ένας απλός χορευτής και χορογράφος.

Ο Willi Ninja γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε στο Flushing του Queens. Είχε μια στοργική μητέρα που υποστήριζε την ταυτότητά του. Ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του για τον χορό, πηγαίνοντάς τον σε παραστάσεις μπαλέτου στο θέατρο Απόλλων. Αν και δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τα μαθήματα χορού, αυτό δεν εμπόδισε τον Willi να διδάξει τον εαυτό του τις κινήσεις που θα τον οδηγούσαν στην κορυφή

Ο Willi Ninja συνέχισε να κυριαρχεί στην τέχνη του voguing, ένα στυλ χορού που συνδυάζει πόζες μόδας με περίπλοκες κινήσεις, μιμικές και πολεμικές τέχνες. Η φόρμα χορού προέκυψε από τη σκηνή της αίθουσας χορού του Χάρλεμ, η οποία ήταν ένας ασφαλής χώρος που ιδρύθηκε από LGBTQ+ Μαύρους και Λατίνους για να γιορτάσουν την έκφραση και τη συνοχή.

Ο Willi Ninja συνίδρυσε τη δική του κοινότητα που ονομάζεται House of Ninja το 1982 και συνέχισε να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση στα μέλη του σπιτιού του ακόμα και αφού έγινε διάσημος. Εμπνευσμένος από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και τις πολεμικές τέχνες, ο Willi Ninja εισήγαγε νέες τεχνικές χορού που επαναπροσδιόρισαν τα πρότυπα voguing. Τη δεκαετία του '90, ο Willi συνέχισε να παίζει σε ταινίες, μουσικά βίντεο και πολυτελείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι κινήσεις του ενέπνευσαν διασημότητες από τη Madonna έως τον Jean-Paul Gaultier.

Ο Willi Ninja πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ του 1990, Paris Is Burning, όπου το μοναδικό του στυλ χορού παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εξέθεσε το έργο του Willi Ninja σε ένα ευρύτερο κοινό. 
Όταν ο Willi Ninja δεν χόρευε, ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής της κοινότητάς του. Ένας από τους πρώτους που ευαισθητοποίησε για την πρόληψη του HIV/AIDS στα drag balls, ο Willi Ninja έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει την ασθένεια, ενώ άνοιξε τον δρόμο για την εκπροσώπηση και αποδοχή των Μαύρων και Λατίνων LGBTQ+ σε όλο τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα