Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν και οι αλλαγές που έρχονται

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν και οι αλλαγές που έρχονται

Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση Ερντογάν. Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές του Προέδρου της Τουρκίας. 

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνος Φίλης «ακτινογραφεί» τα νέα πρόσωπα που είναι σε καίρια υπουργεία της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι η επιλογή του Ερντογάν για το υπουργείο Οικονομικών στο πρόσωπο του Μεχμέτ Σιμσέκ, δείχνει πως θέλει να αφήσει πίσω του την ανορθόδοξη πολιτική, που έφερε την τουρκική οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Ο νέος τσάρος της οικονομίας, είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα, είπε ο κ. Φίλης, έχει διεθνή εμπειρία, μπορεί να επιβληθεί, αν του το επιτρέψει ο Ερντογάν. 
Όσον αφορά τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπως είπε ο κ.Φίλης έχουμε ένα «φρεσκάρισμα δια της συνέχειας», τονίζοντας ότι δεν αναμένεται κάποια θεαματική αλλαγή στην πολιτική.

Μιλώντας ξεχωριστά για κάθε υπουργό, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων είπε για τον Φιντάν ότι είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν. Είναι το πρόσωπο που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τον Τσαβούσογλου. Είναι ο άνθρωπος πάρα πολύ κοντά στον πρόεδρο, είναι ταυτόχρονα σκληρός, σκληρότερος του Καλίν, αλλά και συμφιλιωτικός.

Σε ότι αφορά την επιλογή του Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που ένας ενεργεία στρατιωτικός διορίζεται υπουργός άμυνας. Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε σχέση με το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Φίλης είπε ότι η αποπομπή του σκληρού Σοϊλού, ο οποίος φαίνεται να συνδέεται και με τον Μπαχτσελί, είναι μάλλον καλό νέο, αφού στο υπουργείο Εσωτερικών ο Γερλικάγια είναι πρόσωπο με διοικητικές ικανότητες, πολύ μεγαλύτερες από του Σοϊλού. Αυτό που μένει να δούμε σύμφωνα με τον κ.Φίλη είναι ποια θα είναι η πολιτική του στο μεταναστευτικό, γιατί υπάρχουν μεγάλες ροές στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα