Μ. Βρετανία: Ιστορική τελετή ενθρόνισης του νέου μονάρχη Καρόλου Γ’ - Η στέψη της Καμίλα

Μ. Βρετανία: Ιστορική τελετή ενθρόνισης του νέου μονάρχη Καρόλου Γ’ - Η στέψη της Καμίλα

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα. Το τελετουργικό, η μεγαλειώδης πομπή με τη βασιλική άμαξα προς το Μπάκιγχαμ και ο χαιρετισμός του βασιλικού ζεύγους από το μπαλκόνι του παλατιού.

Ο Κάρολος και η Καμίλα φθάνουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 11 το πρωί με αυτοκίνητο.

Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.

Λίγο αργότερα, το βασιλικό ζεύγος μπήκε στην άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββαείο. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.

Ο Κάρολος και η Καμίλα διακρίνονται να χαιρετούν το πλήθος που τους επευφημεί.

Η άμαξα φθάνει στο Αββαείο 

Χιλιάδες κόσμου έχουν μαζευτεί στο κέντρο του Λονδίνου μπροστά από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ για να παρακολουθήσουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα.

Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.

Η άμαξα φθάνει στο αββαείο. Το βασιλικό ζεύγος που φοράει βασιλικούς λευκούς μανδύες υποδέχεται Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή του βασιλικού ζεύγους

Συγκινημένος ο Κάρολος περπατάει προς το θρόνο.

Αρχιεπίσκοπος: Έχετε τη θέληση να ορκιστείτε ;

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Ναι, έχω τη θέληση..

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω»

Το χρίσμα

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλαμβάνει το χρίσμα. Ο βασιλιάς Κάρολος βγάζει τον χιτώνα και γονατίζει μένοντας με ένα απλό πουκάμισο. Κάθεται στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.

Στη συνέχεια τον ντύνουν με χρυσά άμφια, ενώ του δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας η βασιλική σφαίρα και τα σκήπτρα.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονατίζει μπροστά στον πατέρα του και βασιλιά του.

«Εγώ, ο Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας, ορκίζομαι πίστη σε εσένα, αφοσίωση και αλήθεια θα σου φέρω. Ο Θεός μαζί σου».

Στη συνέχεια τον φιλάει.

Ενθρόνιση 

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι τοποθετεί το στέμμα στο κεφάλι του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου ο οποίος φαίνεται πολύ συγκινημένος.

Επίσης, στο δάχτυλο του Καρόλου τοποθετήθηκε και το δαχτυλίδι της Στέψης.

Tότε όλοι στην αίθουσα υμνούν τον νέο βασιλιά τραγουδώντας «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά».

Στο σημείο αυτό το επταμελές “Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών” – υπό τον Δρ Αλέξανδρο Λίγκα ψάλλει στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους Ψαλμούς του Δαυίδ της Παλαιάς Διαθήκης.

Η στέψη της Καμίλα

Μετά και την ενθρόνιση του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ώρα της ενθρόνισης του βασιλικού ζεύγους ακούστηκαν οι καθιερωμένοι κανονιοβολισμοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον νέο βασιλιά.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα