Σουηδία: Σε απεργία από τις 11 Μάη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς

Σουηδία: Σε απεργία από τις 11 Μάη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στις συγκοινωνίες Seko ανακοίνωσε σήμερα απεργία διαρκείας σε πολλές εταιρείες σταθερής τροχιάς στην Σουηδία από τις 11 Μάη και σε τρία κύματα.

Στο πρώτο κύμα στις 11 Μάη, στη συντήρηση υλικού και συρμών στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα στη Σουηδία και στη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Δανία και την Σουηδία.

Στις 15 Μάη, στον περιφερειακό σιδηρόδρομο γύρω από την περιφέρεια Στοκχόλμης, σε μία γραμμή στο μετρό της Στοκχόλμης και τα τραίνα στην περιφέρεια του Γκέτεμποργκ.

Στις 18 Μάη στα τραίνα, στην περιφέρεια του Μάλμε, στη συντήρηση υλικού και συρμών και στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία και τις εμπορικές αμαξοστοιχίες στη Βόρεια Σουηδία που μεταφέρουν εμπορεύματα στις μεγάλες βιομηχανίες στον Βορρά και στις εμπορικές αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν εμπορεύματα από το μεγαλύτερο και κυριότερο λιμάνι στη Σουηδία, το λιμάνι του Γκέτεμποργκ.

Οι απεργίες αυτές είναι διαρκείας και ανάλογα με τη στάση της εργοδοσίας ενδέχεται να επεκταθούν.

Να σημειωθεί ότι αποφάσεις για απεργία παίρνονται αποκλειστικά από τα ΔΣ των Ομοσπονδιών κι όχι από τα πρωτοβάθμια συνδικάτα που απαγορεύεται να προκηρύσσουν απεργίες.

Οι κινητοποιήσεις από το Συνδικάτο στο μετρό όλη την προηγούμενη περίοδο για αυξήσεις των μισθών και η απεργία από τα κάτω στον προαστιακό της Στοκχόλμης, με τη συμμετοχή του 80% των μηχανοδηγών και την αποδοχή του επιβατικού κοινού με 75%, πίεσε την ηγεσία της Ομοσπονδίας που ήθελε να κλείσει γρήγορα το ζήτημα της κλαδικής σύμβασης. Συνέβαλε θετικά, επίσης, η στάση της διαπραγματευτικής ομάδας για την κλαδική σύμβαση που αποτελείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων πρωτοβάθμιων σωματείων, η οποία έχει βέβαια μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα κι ομόφωνα απαίτησε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας να κηρύξει απεργία.

Η απεργία αφορά ζητήματα ασφάλειας, με αίτημα να κατοχυρωθεί ότι υπάρχει προσωπικό εκπαιδευμένο εκτός από τον μηχανοδηγό, το να μπορούν οι εργαζόμενοι να ξέρουν πως θα δουλεύουν και να προγραμματίζουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και όχι να γίνονται ξαφνικές αλλαγές στις υπηρεσίες τους. Επίσης παραπέρα, περισσότερες 5 μέρες αδείας τον χρόνο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ωραρίου και μισθών για το προσωπικό καθαριότητας.

Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα τώρα πολύμορφα ετοιμάζουν την απεργία, όπως το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό που καλεί σε γενική συνέλευση ενώ συζητούν την οργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων και το στήσιμο απεργιακών φρουρών. 

πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα