Σουδάν: Άλλοι δέκα Έλληνες απελευθερώθηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας

Σουδάν: Άλλοι δέκα Έλληνες απελευθερώθηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας

Επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Twitter,οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Χθες η πρώτη ομάδα 8 Ελλήνων εγκατέλειψε με ασφάλεια τη χώρα στην οποία μαίνονται οι συγκρούσεις με αμείωτη ένταση.
Δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνθηκαν από την κόλαση του Σουδάν. Οι ομογενείς βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

Η επιχείρηση έγινε με τη βοήθεια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για δεύτερη διάσωση Ελλήνων μέσα σε ένα 24ωρο.

Χθες προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 8 Έλληνες μεταξύ των οποίων και τους δυο Έλληνες τραυματίες.

Από το βράδυ της Κυριακής 23 Απριλίου τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μετασταθμεύουν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο, ώστε να μεταφέρουν τους Έλληνες πολίτες στο Τζιμπουτί.

Την Κυριακή ο ορθόδοξος αρχιερέας μαζί με 4 ακόμη πολίτες – Έλληνες και μη – προσπάθησαν να μεταβούν από το κτήριο της μητρόπολής του στη γαλλική πρεσβεία του Χαρτούμ.

Δέχτηκαν πυρά και αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την απόδρασή τους, επιστρέφοντας στη Μητρόπολη -ευτυχώς σώοι και αβλαβείς.

Με αποστολή ομάδων κομάντο, σχεδόν όλα τα κράτη που έχουν δεχτεί εκκλήσεις από τους πολίτες τους, σπεύδουν να τους απομακρύνουν από το Σουδάν με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Τρία ελικόπτερα Σινούκ, τα μεγαλύτερα στον αμερικανικό στρατό, πέταξαν από το Τζιμπουτί χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αιθιοπία στο Σουδάν και προσγειώθηκαν στο εξωτερικό χώρο της αμερικανικής πρεσβείας και αφού εξασφάλισαν την ασφάλεια τους έβαλαν στα αεροσκάφη τους διπλωμάτες και τις οικογένειες τους», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ήδη εξαθλιωμένοι πολίτες του Σουδάν όπου επικρατεί χάος. Συγκλονίζουν οι εικόνες που δείχνουν μία πόλη φάντασμα γεμάτη πτώματα.

Και το χειρότερο είναι ότι οι μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών δεν δίνουν κανένα σημάδια εκτόνωσης.

Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει 18 Έλληνες στο Τζιμπουτί. Οι 8 από αυτούς απελευθερώθηκαν με τη βοήθεια του γαλλικού στρατού χθες, ενώ σήμερα άλλοι 10 Έλληνες έφτασαν με τη βοήθεια των ιταλικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα