Starship: Αναβολή εκτόξευσης για ένα 48ωρο λόγω τεχνικού προβλήματος

Starship: Αναβολή εκτόξευσης για ένα 48ωρο λόγω τεχνικού προβλήματος

Η SpaceX ανέβαλε την  πολυαναμενόμενη εκτόξευση του νέου ισχυρού πυραύλου Starship, καθυστερώντας για ένα 48ωρο την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του στο διάστημα.

Ο πύραυλος με το ύψος των 120 μέτρων – που ξεπερνά το Άγαλμα της Ελευθερίας – είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 8 π.μ. EDT (1200 GMT). Όμως η εταιρεία ανακοίνωσε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της αντίστροφης μέτρησης ότι ακυρώνει την προσπάθεια για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα πρόβλημα συμπίεσης στον εκτοξευτή πυραύλων του κατώτερου σταδίου.

«Μία βαλβίδα πίεσης φαίνεται να είναι παγωμένη, επομένως, εκτός και αν ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα, δεν γίνει εκτόξευση σήμερα» έγραψε ο Έλον Μασκ πριν την εκτόξευση.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX με νέα ανάρτηση ενημέρωσε πως δεν θα γίνει η εκτόξευση και η ομάδα της SpaceX θα προσπαθήσει ξανά σε λίγες  ημέρες. «Μάθαμε πολλά σήμερα. Θα προσπαθήσουμε ξανά σε λίγες μέρες» έγραψε.

Ο πύραυλος Starship της SpaceX
Η NASA επέλεξε τον πύραυλο Starship της SpaceX για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη στα τέλη του 2025 -μια αποστολή γνωστή ως Artemis III- για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος Απόλλων το 1972.

Το Starship αποτελείται από ένα διαστημόπλοιο ύψους 50 μέτρων σχεδιασμένο για τη μεταφορά πληρώματος και φορτίου το οποίο βρίσκεται πάνω σε έναν πύραυλο εκτόξευσης Super Heavy. Το διαστημόπλοιο και ο πύραυλος Super Heavy, που αναφέρονται συνολικά ως Starship, δεν έχουν πετάξει ποτέ μαζί, αν και έχουν γίνει αρκετές υποτροχιακές δοκιμαστικές πτήσεις, μόνο του διαστημοπλοίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο εκτοξευτής Super Heavy θα αποχωριστεί από το Starship περίπου τρία λεπτά μετά την εκτόξευση και θα πέσει στον Κόλπο του Μεξικού. Το Starship, το οποίο διαθέτει έξι δικούς του κινητήρες, θα συνεχίσει σε ύψος σχεδόν 150 μιλίων, ολοκληρώνοντας έναν σχεδόν κύκλο γύρω από τη Γη πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 90 λεπτά μετά την εκτόξευση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα