Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την εθνική επικράτεια μετά την εξαιρετική αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, μετά από πρόταση του υπουργού Θάλασσας και Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι.

Όπως αναφέρει το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANSA), επικαλούμενο πηγές εκτός του υπουργικού συμβουλίου που την ανακήρυξε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηριζόμενη με αρχική χρηματοδότηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ, θα διαρκέσει έξι μήνες, 
 
Η απόφαση έρχεται μετά από συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και του Μουσουμέτσι.

«Είναι ένα πρόβλημα που προορίζεται να παραμείνει μαζί μας για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια, μια συνθήκη που θέτει υπό πίεση τις κρατικές υποδομές και είναι αναπόφευκτο γιατί μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και απέναντι στους οποίους πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη. προσέγγιση», δήλωσε ο Μουσουμέτσι, ο οποίος είναι επίσης ο πρώην κυβερνήτης της νησιωτικής περιφέρειας της Ιταλίας της Σικελίας, που είναι τόπος απόβασης πολλών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία δια θαλάσσης.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες. Μιλάμε για ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί στο παρελθόν. Τα νησιά μόνα τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατέληξε.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στις νότιες ακτές της από τη βόρεια Αφρική, με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να αποβιβάζονται μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Περίπου 38 άνθρωποι έχουν επίσης ανασυρθεί νεκροί και άλλοι 18 αγνοούνται σε δύο ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας.

Ο Μουσουμέτσι δήλωσε μετά την ανακοίνωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης: «Υποστηρίξαμε πρόθυμα το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει σημειώσει αύξηση 300%.

«Ας είναι σαφές, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, η λύση συνδέεται αποκλειστικά με μια συνειδητή και υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα