Βρετανία: Με μεγάλη πλειοψηφία περνά το Stormont Brake του Ρίσι Σούνακ για το εμπόριο μετά το Brexit

Βρετανία: Με μεγάλη πλειοψηφία περνά το Stormont Brake του Ρίσι Σούνακ για το εμπόριο μετά το Brexit

Ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την κοινοβουλευτική έγκριση για τη νέα βασική ρύθμιση της μετά το Brexit συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία σχεδόν παμψηφεί, αφού έλαβε 515 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 29 κατά, αλλά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχίζει να πληγώνεται από τη μεταστροφή ορισμένων επιφανών Τόρις.

Ένα αίσθημα ανακούφισης φαίνεται να επικρατεί στη Ντάουνινγκ Στριτ και στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, αφού εγκρίθηκε το λεγόμενο Stormont Brake (Φρένο του Στόρμοντ) από τη Βουλή των Κοινοτήτων, μέσω του οποίου η Βόρεια Ιρλανδία αποκτά περισσότερο έλεγχο επί της αποδοχής ή μη νέων νόμων της ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να πετύχει αυτή τη συμφωνία με την ΕΕ μέσω του «Πλαισίου του Γουίνσδορ» (Windsor Framework), δηλαδή του πακέτου μέτρων που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή.

Ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ δεν βρήκε σύμφωνο όλο το κόμμα των Τόρις. Το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), ορισμένοι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές στο European Research Group (ERG) και οι δύο προκάτοχοί του, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας, προχώρησαν σε «ανταρσία» και καταψήφισαν το σχέδιο, όμως απέτυχαν.

Μάλιστα, δεν ήταν τα μόνα μέλη των Τόρις που είναι αντίθετοι στο σχέδιο «Stormont Brake». Πρωτοκλασάτοι βουλευτές και πρώην υπουργοί, όπως οι Πρίτι Πατέλ, Σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Τζέικομπ Ρις-Μογκ υποσχέθηκαν να καταψηφίσουν το «Πλαίσιο του Γουίνσδορ». 

Τι προβλέπει το «Stormont Brake» και οι αντιδράσεις κατά αυτού

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ ζήτησε νωρίτερα σήμερα (22.3.2023) από τους βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο γιατί «(αυτό) θεμελιωδώς αποκαθιστά ή αντιμετωπίζει το δημοκρατικό έλλειμμα που υπήρχε».

Σημειώνεται ότι το «φρένο» δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το ένα τρίτο των βουλευτών του βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου.

Το ERG έχει περιγράψει το μέτρο ως «πρακτικά άχρηστο» και το DUP έχει καταγγείλει ότι δεν αφορά την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Σούνακ χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας τον περασμένο μήνα ως μια «καθοριστική εξέλιξη», κάτι που θα διευκολύνει το μετά το Brexit εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, θα βοηθήσει να «ριζώσει η θέση της περιοχής αυτής εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα δώσει στους βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας λόγο για το εάν θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο της ΕΕ.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα