Τουρκία: Ο Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον σεισμό σε περίπου 104 δισ. δολάρια

Τουρκία: Ο Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον σεισμό σε περίπου 104 δισ. δολάρια

Τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια θα αγγίξει το κόστος των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου στη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε τη Δευτέρα (20/3), ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν. 
 
Ο ίδιος έκανε τη συγκεκριμένη εκτίμηση, μιλώντας μέσω βίντεο σε διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

«Όποια και αν είναι η οικονομική της κατάσταση, είναι αδύνατο για μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της μια καταστροφή αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Στη Συρία, οι ζημιές υπολογίζονται στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ΟΗΕ και το κόστος των επειγουσών επισκευών σε 14,8 δισεκατομμύρια.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Το UNDP είχε εκφράσει τη λύπη του πριν από ένα δεκαπενθήμερο για την μικρή ανταπόκριση στην έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου να συγκεντρωθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία και σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για τη Συρία.

Για την Τουρκία η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής φτάνει μόνο στο 16% του ποσού για το οποίο απηύθυνε έκκληση ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα