Θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα: Σύγκρουση ρώσικου μαχητικού αεροσκάφους με αμερικάνικο drone

Θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα: Σύγκρουση ρώσικου μαχητικού αεροσκάφους με αμερικάνικο drone

Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 χτύπησε την έλικα ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης “Reaper” την Τρίτη, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε μαζί του στις 7:03 π.μ. (0603 GMT). Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έχει αναλάβει την εποπτεία της αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική πράξη των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι το περιστατικό ακολουθεί ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ άλλων και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει μεταξύ άλλων με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press από τη Γερμανία, «ρωσικά μαχητικά έπληξαν drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και οι αμερικανικές δυνάμεις το έριξαν».

Ανασφαλές, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο το περιστατικό με το ρωσικό αεροσκάφος και το drone στη Μαύρη Θάλασσα, λέει ο Λευκός Οίκος

 Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε σήμερα για ένα περιστατικό που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στον έλικα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού «Reaper», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα