Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο: Πώς έφτασε, ποιοι γνώριζαν, ποιοι τον συνόδευσαν

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο: Πώς έφτασε, ποιοι γνώριζαν, ποιοι τον συνόδευσαν

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική, πολύωρη επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, δεσμευόμενος για την «αταλάντευτη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε μια δραματική επίδειξη αποφασιστικότητας σχεδόν ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε 10 ώρες με το τρένο από τα πολωνικά σύνορα για να φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα το πρωί της Δευτέρας. 

Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, ο Μπάιντεν έκανε μια βόλτα στον ήλιο με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου. 

«Το Κίεβο έχει καταλάβει ένα μέρος της καρδιάς μου», είπε

Ο Μπάιντεν πήρε την τελική απόφαση να πάει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Ο σχεδιασμός για το μυστικό ταξίδι του προέδρου είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με αυτό ήταν πολύ περιορισμένες, ακόμη και εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Λίγο πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος ειδοποίησε τη Ρωσία για το ταξίδι του, αρκετές ώρες πριν φτάσει στην Ουκρανία, είπε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του Προέδρου Μπάιντεν στο Κίεβο κρατήθηκαν μυστικές. Ο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Βαρσοβία το πρωί της Τρίτης για διήμερη επίσκεψη και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν επανειλημμένα διαψεύσει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Air Force One για την Πολωνία στις 4:15 π.μ. της Κυριακής. Μόνο μερικοί ρεπόρτερ, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της μυστικότητας και αφού τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους, ταξίδεψαν μαζί του καθώς και μια μικρή ομάδα έμπιστων στελεχών του από το Οβάλ Γραφείο: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάκ Σάλιβαν, η αναπληρώτρια προσωπάρχης του στο Λευκό Οίκο, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η οποία διηύθυνε την εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και η προσωπική του βοηθός Άνι Τομασίνι. 

«Εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης»
Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης».

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Telegram.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS.

«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα