Σλοβακία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου

Σλοβακία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ηττήθηκε πρόσφατα σε μια πρόταση μομφής και τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ κατέρρευσε τον Δεκέμβριο αφού ένα από τα κόμματα που μετείχαν σε αυτήν αποχώρησε και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Στις προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα συγκρουστούν τα φιλοδυτικά, φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα με τους δύο αριστερούς σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Το Smer αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη της Ουγγαρίας.

Μέχρι σήμερα η Σλοβακία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στήριζε θερμά την Ουκρανία, εφοδιάζοντάς την μεταξύ άλλων και με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Smer και το Hlas («Φωνή») ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Πέτερ Πελεγκρίνι, προηγούνται των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα