Στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου για τα F16 - Τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι των συζητήσεων

Στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου για τα F16 - Τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι των συζητήσεων

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου ο οποίος είχε συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Τζο Μπάιντεν.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ουάσιγκτον για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς στην αντζέντα της συνάντησης κυριάρχησε το θέμα της πώλησης F-16 στην Άγκυρα.

Μπορεί η Άγκυρα να έχει υψηλές προσδοκίες για την έκβαση του θέματος που αφορά στην πώληση μαχητικών, ωστόσο, παρά την θετική πρόθεση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι βαρύ για την Τουρκία εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τούρκους αξιωματούχους.

Σκληρή γραμμή από το Κογκρέσο

Πάντως σε επίπεδο Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να μην προχωρήσει πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ υψηλούς τόνους ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο σε Μπλίνκεν: «Ο κατευνασμός του Ερντογάν δεν αποτελεί λύση»

Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου με τα αμερικανικά F-16 πραγματοποίησε το Αμερικανο – Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, ο οποίος υπέγραψε τη σχετική δήλωση – ανακοίνωση προς τον Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στις κυρώσεις που ούτως ή άλλως έχουν επιβληθεί στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

Παράλληλα, 0 πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αν το Κογκρέσο μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό, όπως είπε,  δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

«Ο κ. Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη και όσο είναι στις δικές του τις δυνάμεις αυτό θα το σταματήσει για να μην μπορεί να προωθηθεί η ζήτηση των αεροσκαφών που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν προς την Τουρκία».

Στην ατζέντα και οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει τους Αμερικανούς για τις απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της χώρας μας, όσο και για τις υπερπτήσεις που πραγματοποιούνται πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» της Ουάσινγκτον, καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία είναι πολλά. Ωστόσο αυτό που ακούγεται από την αμερικανική πλευρά είναι πως όσο οι ΗΠΑ επενδύουν στρατηγικά στην Ελλάδα τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται για τη σταθερότητά της.

Το γεγονός πως έχουμε καταφέρει να βάλουμε τις τουρκικές απειλές και υπερπτήσεις μέσα στη «δύσκολη και πυκνή ατζέντα» των ΗΠΑ αποτελεί σίγουρα μία επιτυχία της Ελλάδας.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα