Βαρκελώνη: Φωταγωγήθηκαν οι δυο νέοι πύργοι της Sagrada Familia - Εντυπωσιακό βίντεο

Βαρκελώνη: Φωταγωγήθηκαν οι δυο νέοι πύργοι της Sagrada Familia - Εντυπωσιακό βίντεο

Η Sagrada Familia (Σαγράδα Φαμίλια) φώτισε για πρώτη φορά τις κορυφές στους πύργους των Ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου. Έτσι, με τον πύργο της Παναγίας που εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021, οι τρεις από τους έξι κεντρικούς πύργους έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

«Η Sagrada Família εστιάζει τώρα τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση του πυρήνα των κεντρικών πύργων», σημείωσε ο Esteve Camps, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, προσθέτοντας, «Αναμένουμε να τελειώσουμε τους πύργους του Ματθαίου και του Ιωάννη έως τα τέλη του 2023, ώστε να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε ολόκληρη την ομάδα των Ευαγγελιστών».

Ως μέρος της κεντρικής ομάδας των πύργων, οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού Χριστού, με ύψος 135 μέτρων, τον τρίτο ψηλότερο του Ναού. Για να προσδιορίσετε ποιον Ευαγγελιστή αντιπροσωπεύει κάθε πύργος, σύμφωνα με τα σχέδια του Γκαουντί, οι πύργοι καλύπτονται με την αντίστοιχη μορφή του τετράμορφου, με το βιβλίο και τα φτερά. Αυτές οι μορφές έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να αναπαραστήσουν τους Ευαγγελιστές στη χριστιανική εικονογραφία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Έτσι, τα γλυπτά που φωτίστηκαν χθες το βράδυ για πρώτη φορά ήταν η μορφή του βοδιού στην κορυφή του πύργου του Ευαγγελιστή Λουκά και η μορφή του λιονταριού, που αντιπροσωπεύει τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Οι πύργοι θα φωτίζονται κάθε βράδυ από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου από τις 6:00 μ.μ. έως τις 22:00.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων θα φωταγωγηθούν και οι ομάδες γλυπτικής της Γέννησης, της Προσκύνησης των βοσκών και της Προσκύνησης των Μάγων στην πρόσοψη της Γέννησης.

Με τις δύο νέες κατασκευές, που φθάνουν σε ύψος τα 135 μέτρα, έχουν ολοκληρωθεί οι 11 από τους 18 πύργους που έχουν σχεδιαστεί, συμπεριλαμβανομένων των μισών από τους κεντρικούς.

Έως το 2026, όταν η Βαρκελώνη θα τιμήσει τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του σπουδαίου Καταλανού αρχιτέκτονα, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί ο πύργος του Ιησού Χριστού. Θα είναι το υψηλότερο σημείο του οικοδομήματος (172,5 μέτρα), σύμφωνα με το σχέδιο του Γκαουντί.

Η επιτροπή που χρηματοδοτεί την ανέγερση της Σαγράδα Φαμίλια, κυρίως χάρη σε δωρεές ιδιωτών και έσοδα από τουρίστες, είχε αρχικά προγραμματίσει την ολοκλήρωση όλων των εργασιών το 2026. Όμως λόγω της πανδημίας Covid-19 οι εργασίες διακόπηκαν και οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν το χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εργασιών, που ξεκίνησαν το 1882 και στις οποίες ο Γκαουντί αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες – μέχρι τον θάνατό του το 1926, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο τραμ.

πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα