Πυρηνική σύντηξη: Το πείραμα που μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας

Πυρηνική σύντηξη: Το πείραμα που μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας

Για πρώτη φορά υπήρξε καθαρό ενεργειακό κέρδος, δηλαδή η παραχθείσα ενέργεια ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποίησαν τα λέιζερ. Ωστόσο απέχουμε ακόμα πολύ από την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου.

Ενέργεια μέσω σύντηξης παρήγαγαν την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί επιστήμονες, πετυχαίνοντας μάλιστα να παραγάγουν μέσω της σύντηξης περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα «τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα» στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, μιας μεθόδου που θα μπορούσε κάποια μέρα να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη, εφ' όσον κάνει το άλμα από τα επιστημονικά εργαστήρια στην εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο.

Η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου Αράτι Πραμπάκαρ είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».

Η σύντηξη είναι η αντίδραση που τροφοδοτεί τον Ήλιο και οι επιστήμονες επιδίωκαν εδώ και δεκαετίες να την επιτύχουν και στη Γη.

Πυρηνικοί επιστήμονες εκτός του LLNL είπαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, όμως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να καταστεί η σύντηξη εμπορικά βιώσιμη. Ο ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Τόνι Ράουλστοουν εκτιμά ότι η παραγωγή ενέργειας στο πείραμα ήταν μόλις το 0,5% της ενέργειας που χρειάστηκε για να τεθούν αρχικά σε λειτουργία τα λέιζερ. «Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό (…) είναι μια επιτυχία για την επιστήμη. Όμως ακόμη είναι πολύ μακριά από την παραγωγή χρήσιμης, άφθονης, καθαρής ενέργειας», σχολίασε.


Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση. «Είναι το πρώτο βήμα που μας λέει ότι "Ναι, δεν είναι απλώς μια φαντασία, μπορεί να γίνει, θεωρητικά"» σχολίασε ο Άντριου Σόουντερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο EPRI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα