Η Ρωσία προειδοποιεί πως θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν

Η Ρωσία προειδοποιεί πως θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν

Η Ρωσία δεν πρόκειται να πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε ένα δυτικό πλαφόν τιμής ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή της, δήλωσε σήμερα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντίκειται στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και που θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας ελλείψεις.

«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», πρόσθεσε.

Στην πράξη, ένα τέτοιο μέτρο πρόκειται να απαγορεύσει την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου και ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες και εταιρίες που εφαρμόζουν το πλαφόν.

Ο Νόβακ είπε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια θα είναι η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές του ρωσικού πετρελαίου.

Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν κοντά στα 61,3 δολάρια το βαρέλι – μόλις λίγο πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων δηλαδή.

Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα