Ανάλυση του πρακτορείου France 24 για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή το αίτημα εκ μέρους της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναφέρεται στο πώς τα σουηδικά μέσα αντιλαμβάνονται την στάση της χώρας τους.
Η ανάλυση του France 24 υπογραμμίζει:
«H 18η Μαΐου ήταν μια μεγάλη μέρα για τη Σουηδία. Μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πάνω από 200 χρόνια ''μη-στρατιωτικής'' ευθυγράμμισης, η Σουηδία σπάει την παράδοση και κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία».
Πριν, όμως, στεγνώσει καν το μελάνι η Τουρκία άρχισε να θέτει όρους ισχυριζόμενη πως αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια και θα έπρεπε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αν επιθυμούν τις ευλογίες της.
«Καμία χώρα δεν έχει ανοιχτή και ξεκάθαρη στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορώντας τις δύο χώρες πως είναι καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες», όπως μέλη του PKK.
Όταν οι δυο χώρες συμφώνησαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τούρκου Προέδρου τότε αυτός άρχισε να γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος και απαίτησε την έκδοση τρομοκρατών που συμπεριλαμβάνονταν σε μια λίστα, αν και σε πολλούς από αυτούς είχε χορηγηθεί αίτημα ασύλου, χρόνια, ίσως και δεκαετίες πριν.
Όσο ο καιρός περνούσε, η λίστα μεγάλωνε σε αριθμό, ενώ ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση Σουηδού υπουργού επειδή αυτός παρευρέθη σε εκδήλωση του PKK πριν από 10 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως, ενώ ο πρωθυπουργός της είπε πως σκοπεύει να το κάνει στις αρχές του επόμενου έτους. Οι επικριτές κατηγορούν τους Σουηδούς πως κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ικανοποιήσουν όχι την Τουρκία αλλά προσωπικά τον Ερντογάν, ιδίως από την στιγμή που ο Κρίστερσον ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Εκτός από τους επικριτές, δεν είναι λίγες οι φωνές από τα σουηδικά μέσα που ακούγονται όλα και πιο δυνατά «Ο Κρίστερσον πρέπει να σταματήσει να ταπεινώνει τον εαυτό του για την Τουρκία», έγραψε ο αρθρογράφος Αλεξ Σκούλμαν στη σουηδική Dagens Nyheter νωρίτερα τον Νοέμβριο. «Ξαφνικά δεν μας πειράζει να πουλάμε όπλα στην Τουρκία και έτσι απλά για όσες οργανώσεις χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές από την Τουρκία … απλώς θα συμφωνήσουμε! Ξεφτιλίζουμε τον εαυτό μας αλλά… αξίζει (!) γιατί ο Ερντογάν θα μας δώσει μια ζεστή αγκαλιά και θα μας καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ!», γράφει ο Σκούλμαν.
Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός και με τον υπουργό Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Τουρκία ως δημοκρατία. Ο Σκούλμαν αναρωτιέται αν η χώρα του θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και προβληματίζει με το ερώτημα «Κάποια στιγμή δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε από την χώρα μας να υπερασπιστεί τις δικές μας αξίες;».