Νέα τουρκική πρόκληση: Η Ελλάδα να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Νέα τουρκική πρόκληση: Η Ελλάδα να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς, η Άγκυρα μετά τη συνεδρίασή του συμβουλίου ασφαλείας τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη στο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΪ, τονίστηκε ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Το τουρκικό Συμβούλιο είχε ως βασικό του αντικείμενο την απόφαση ή μη για χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ωστόσο στην ατζέντα υπήρχε και το ζήτημα των ελληνικών νησιών.

Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Τονίστηκε ότι αναμένουμε από την Ελλάδα, που αδιαφορεί για τη συμβιβαστική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου με προσανατολισμό στη λύση, να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες αναφορικά με τον εξοπλισμό των νησιών που διέπονται από μη στρατιωτικό καθεστώς», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο ΔΣ για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και δηλώσαμε ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες
 Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο, κατά την ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.

 Όπως είπε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».

 «Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO