Ιταλία: Στους 8 οι νεκροί από την τραγωδία στην Ίσκια – Σφοδρή πολιτική διαμάχη

Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μοιραίας κατολίσθησης στο νησί Ίσκια στον κόλπο της Νάπολης, με 8 νεκρούς (μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 21 ημερών), 4 αγνοούμενους, περίπου 230 εκτοπισμένους, και με 30 σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές.

Ενώ συνεχίζεται ασταμάτητα η δράση των 160 Πυροσβεστών και 650 ανδρών της Πολιτικής Προστασίας, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής με τις μπουλντόζες να καθαρίζουν το χωριό Κασαμίτσιολα από τις λάσπες. Η Εισαγγελία της Νάπολης ξεκίνησε έρευνα με το αδίκημα υπαίτιας καταστροφής και χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με διάρκεια ένα χρόνο.

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής, γίνεται λόγος για ένα σύνθετο σύμπλεγμα χρόνιας πολεοδομικής αυθαιρεσίας και περιβαλλοντολογικής ευαλώτητας της ευρύτερης περιοχής. Οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για προβλεπόμενη τραγωδία και βάσει των προηγούμενων καταστροφών στην περιοχή υπογραμμίζουν πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Αύριο και την Τετάρτη αναμένονται εκ νέου βροχές στον κόλπο της Νάπολης, και οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέες κατολισθήσεις, εφόσον το μέτωπο παραμένει εκτεθειμένο και το έδαφος γεμάτο νερό και σε επικίνδυνη κλήση. Ο Επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Fabrizio Curcio, δήλωσε πως το 94% των δήμων της Ιταλίας κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις και διάβρωση των ακτών.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη χώρα κατόπιν της τραγωδίας είναι οι διαμάχες που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο πρώην Δήμαρχος του χωριού Κασαμίτσιολα της Ίσκια, Τζουζέπε Κόντε (το ίδιο όνομα του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού και ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων) φαίνεται να έγραψε 23 μέιλ στις Αρχές για να ζητήσει την εκκένωση του χωριού ενόψει της κακοκαιρίας του Σαββάτου. Εκκλήσεις οι οποίες παρέμειναν αναπάντητες.

Σήμερα το πρωί ο Υπ. Περιβάλλοντος Πικέτο τόνισε πως, σαν μέτρο κατά της αυθαίρετης δόμησης “θα ήταν αρκετό να φυλακιστούν ο δήμαρχος και όλοι όσοι την επιτρέπουν”.

Σημειωτέον, το 2018 εγκρίθηκε επί Κυβέρνησης Κόντε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει πολεοδομική αμνηστία στα πλαίσια μετασεισμικής ανοικοδόμησης, κάτι που τότε είχαν ψηφίσει και τα σημερινά κυβερνώντα κόμματα Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας.

Ertnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα