Σύνοδος Κορυφής G20: Ποιες έξι χώρες δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής G20: Ποιες έξι χώρες δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Έξι χώρες δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στη συνάντηση των G20 που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και Νότιος Αφρική δεν θέλησαν να πάρουν εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία. 

Στη σύνοδο Κορυφής της G20 οι ηγέτες αυτών των χωρών διαφοροποιήθηκαν από τη στάση των υπόλοιπων ηγετών, οι οποίοι είχαν βάλει στην απομόνωση τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Επιπλέον, οι χώρες αυτές δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις κυρώσεις στη Μόσχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια πλήρης συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή, αν και κυριάρχησαν στο μενού της Συνόδου ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία όπως και η επισιτιστική κρίση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε από το Μπαλί τις χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν» το ανακοινωθέν απαιτώντας ρητή καταδίκη της Ρωσίας. Πάντως στη δήλωση η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τα «περισσότερα μέλη καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που έχει προκαλέσει,

Για διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έκαναν λόγο στον αμερικανικό Τύπο.

«Οι διχογνωμίες στους κόλπους της G20 αναφορικά με το πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν εύκολα να καταστήσουν αυτήν την σύνοδο κορυφής ως την πρώτη στην ιστορία της συνόδου που απέτυχε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν», υποστήριξε ο Τζον Κίρτον, διευθυντής της έρευνας στη G20 για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που εδρεύει στο Τορόντο.

Η αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της G20 ακυρώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα