Σε πολιτική κρίση η Μεγάλη Βρετανία: Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον

Σε πολιτική κρίση η Μεγάλη Βρετανία: Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον

Μετά το κύμα των παραιτήσεων, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι δέχθηκε να παραιτηθεί.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί, αλλά επιθυμεί να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών μέχρι το φθινόπωρο.

Την είδηση μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη Βρετανία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σε μια λιτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση προς το έθνος σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμενε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η συζήτηση μέσα στους Τόρις αν θα δεχθούν τον όρο του Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο. Ο Λόρδος Φροστ, ο πρώην υπουργός για το Brexit, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Οι βουλευτές της Επιτροπής 1922, που ορίζει τα διαδικαστικά για την εκλογή ηγετών του κόμματος, απειλεί με επείγουσα αλλαγή του καταστατικού και νέα ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα, αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον δήλωσε το αυτονόητο, ότι σε περίπτωση ήττας του σε νέα ψηφοφορία, θα παραιτηθεί.

Επίσης, σημειώνεται ότι η λίρα ανέβηκε μετά τα νέα για την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Προηγήθηκε «κύμα» παραιτήσεων
Όπως και χθες, οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον είναι απανωτές και σήμερα το πρωί. Ανάμεσα σε άλλους, η Χέλεν Γουέιτλι, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο Μπράντον Λιούις, υπουργός υπεύθυνος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τζορτζ Φρίμαν, υπουργός Επιστήμης, ο Γκάι Όπερμαν, υπουργός Συντάξεων αποτελούν παρελθόν αφού ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ξεπεράσει τις 50.

Ίσως η πιο σοκαριστική τοποθέτηση για τον Τζόνσον ήρθε από τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον καινούργιο υπουργό Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι ο Τζόνσον ήθελε να παρουσιάσουν μαζί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης την ερχόμενη Τρίτη.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει. Σε ανάρτησή του ο Ζαχάουι αναφέρει σχετικά με την παραμονή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία: «Αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα γίνει μόνο χειρότερο: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για τη χώρα. Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα