Παραμένουν τα τουρκικά εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Παραμένουν τα τουρκικά εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Σύμφωνα με ρεπορταζ στο megatv.com, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να λυθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, και συνεπώς, στα τέλη του μήνα, δεν θα υπάρξει και κάποια λύση στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν συνεργάζονται σε θέματα τρομοκρατίας και δεν εκδίδουν τρομοκράτες του PKK, στην Τουρκία. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο πραγματικός λόγος δεν είναι το PKK ούτε οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά σύμφωνα με τους Ευρωπαίους είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να πιεσει τις ΗΠΑ για να βρεθεί μία λύση για την αναβάθμιση των F-16.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το εν λόγω ζήτημα πρέπει να λυθεί μόνο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, και διαμηνύουν πως θα λυθεί το θέμα, χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Δεν αγνοούν ωστόσο ότι ο Ερντογάν παίζει πολιτικό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση, καθώς δημοσκοπικά καταρρέει.

Τέλος, όσο αφορά στα ελληνοτουρκικά, χθες έγινε μία συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα