Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο ύποπτο κρούσμα και στη Βιέννη

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο ύποπτο κρούσμα και στη Βιέννη

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Βιέννη την Κυριακή. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο ORF που επικαλείται εκπρόσωπο του ανώτερου αξιωματούχου υγείας της πόλης.

Ο ασθενής εμφάνισε χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, μεταξύ των οποίων χαμηλό πυρετό και εξανθήματα στο πρόσωπο, μετέδωσε το ORF, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα δείξουν μέχρι απόψε το βράδυ αν όντως πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Μέχρι το Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη – μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα