Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσε το Azovstal – Στα χέρια των Ρώσων ολόκληρη η Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσε το Azovstal – Στα χέρια των Ρώσων ολόκληρη η Μαριούπολη

Μετά από σκληρές μάχες το Azovstal, ο τελευταίος πυρήνας αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σε άλλα σημεία στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα, τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την παράδοση των τελευταίων Ουκρανών μαχητών ανακοίνωσε η Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από τις 16 Μαΐου παραδόθηκαν συνολικά 2.439 μέλη του τάγματος «Αζόφ» και Ουκρανοί στρατιώτες που αντιστέκονταν σθεναρά επί ένα μήνα στα υπόγεια του εργοστασίου.

Η Μόσχα δε δημοσίευσε εικόνες της παράδοσης του διοικητή του τάγματος «Αζόφ», ενώ ανακοίνωσε πως μεταφέρθηκε με τεθωρακισμένο όχημα λόγω του κινδύνου να του επιτεθούν κάτοικοι της Μαριούπολης.

Έμμεση επιβεβαίωση Ζελένσκι της παράδοσης των Ουκρανών μαχητών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε έμμεσα την παράδοση των Ουκρανών μαχητών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε για πρώτη φορά τις μεγάλες απώλειες Ουκρανών πιλότων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης.

Δεν έχει τέλος το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Ντονμπάς
Στα μέτωπα του Ντονμπάς το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία
Εν τω μεταξύ η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου προς την Φινλανδία εξαιτίας της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει σε ρούβλια.

Το Ελσίνκι, πάντως, λέει πως δε θέλει το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στην Φινλανδία.

Την ίδια στάση τηρεί και η κυβέρνηση της Σουηδίας, που κατέθεσε από κοινού με το Ελσίνκι αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρη Λιάτσο, οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλος βομβαρδισμός έξω από το Κίεβο, στην περιοχή του Ζιτόμιρ, που κατέστρεψε ολοσχερώς οπλικά συστήματα που είχαν φτάσει στη χώρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Παράλληλα εξοντώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και 270 εθνικιστές που βρίσκονταν σε στρατόπεδο της περιοχής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα