Αζοφστάλ: Δύσκολες συνομιλίες με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 τραυματισμένων στρατιωτών

Αζοφστάλ: Δύσκολες συνομιλίες με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 τραυματισμένων στρατιωτών

Το Κίεβο διεξάγει δύσκολες συνομιλίες με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Βερεσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του Αζοφστάλ, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

 Την Τρίτη η Βερεσούκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περισσότεροι από χίλιοι» Ουκρανοί στρατιώτες, «εκατοντάδες» εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται ακόμη στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα, μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ΟΗΕ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά» στη Μαριούπολη.

Μετά την αποχώρηση των αμάχων από το Αζοφστάλ, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τώρα να απομακρύνουν τους τραυματισμένους μαχητές, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς ιερείς και ελπίζουν ότι θα λάβουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα