Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, λένε οι Ρώσοι – Η αντίδραση του Πούτιν και η εντολή για το Azovstal

Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, λένε οι Ρώσοι – Η αντίδραση του Πούτιν και η εντολή για το Azovstal

Τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax.

 Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέλαβε την πόλη-λιμάνι και ότι το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου αμύνονταν οι τελευταίο Ουκρανοί μαχητές «είναι ασφαλώς αποκλεισμένο».

 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε μεταξύ άλλων: 
Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην πόλη των αμάχων.
Η Ρωσία έχει απομακρύνει περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
Το εργοστάσιο Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας από τους ισχυρισμούς Σοϊγκού δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο ενώ η ουκρανική πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Δεν επείγει η εισβολή στο Azovstal»
Την ίδια ώρα την ακύρωση της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο εργοστάσιο Azovstal διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού καθώς -όπως μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα- κρίθηκε ασύμφορη.

«Σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στις κατακόμβες και στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. 
Σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αφού συνεχάρη τον Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι δεν επείγει η εισβολή στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά ότι «θα πρέπει να αποκλειστεί» ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε ότι η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο, υπό τον όρο ότι θα παραδοθούν. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα