Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει η Huawei δημοσίευμα της Daily Mail ότι σπεύδει να βοηθήσει τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει η Huawei δημοσίευμα της Daily Mail ότι σπεύδει να βοηθήσει τον Πούτιν

Αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Huawei “σπεύδει να βοηθήσει τη Ρωσία” μετά τις επιθέσεις στο δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, δημοσιεύματα στην Κίνα σημειώνουν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας, ο οποίος έχει πολλά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοηθά τις προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταθεροποιήσει το ρωσικό δίκτυο, καθώς δέχθηκε επίθεση από ομάδες χάκερ από όλο τον κόσμο

Οι ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω ύποπτων κυβερνοεπιθέσεων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα ρωσικοί ιστότοποι μέσων ενημέρωσης παραβιάστηκαν από μια ομάδα που υποστήριξε ότι ανήκει στο δίκτυο χάκερ των Anonymous και η οποία αντικατέστησε τις σελίδες με μια «ταφόπλακα» στη μνήμη των νεκρών του πολέμου.

Η Huawei, η οποία φέρεται να διαθέτει πέντε ερευνητικά κέντρα στη Ρωσία, λέγεται ότι «έσπευσε να βοηθήσει τη Ρωσία» για να υποστηρίξει το δίκτυό της στο internet, υπό την απειλή τέτοιων επιθέσεων.

Μια ανάρτηση σε ένα κινεζικό ειδησεογραφικό site -που αργότερα διαγράφηκε- ανέφερε ότι η Huawei θα χρησιμοποιούσε τα ερευνητικά της κέντρα για να εκπαιδεύσει «50.000 τεχνικούς εμπειρογνώμονες στη Ρωσία».

Ο συντηρητικός βουλευτής Iain Duncan-Smith, ο οποίος έθεσε το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη Πέμπτη δήλωσε: «Θα πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα τώρα γιατί αν επιβάλλουμε κυρώσεις σε ολιγάρχες που βοήθησαν τον Πούτιν, θα πρέπει να εξετάσουμε και εταιρείες που βοηθούσαν τον Πούτιν».

Οι κινεζικές εταιρείες φοβούνται δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν τις ρωσικές εταιρείες να αποφύγουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η Huawei έχει πληγεί σοβαρά από τις αμερικανικές κυρώσεις, που της είχαν επιβληθεί το 2019 καθώς  η εταιρεία χαρακτηρίστηκε τότε ως “απειλή για την εθνική ασφάλεια”, ενώ της έχει απαγορευτεί να παρέχει εξοπλισμό για το δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Huawei διαψεύδει το δημοσίευμα της Daily Mail με την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η υποτιθέμενη είδηση είναι αναληθής και βασίζεται σε ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες από ένα άρθρο το οποίο έκτοτε έχει διορθωθεί.
Η Huawei δεν έχει συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια αποκατάστασης των κυβερνητικών και ΜΜΕ ιστοσελίδων στη Ρωσία, που πλήγηκαν από κυβερνοεπιθέσεις.
Η χρήση πληροφοριών από αναξιόπιστες πηγές που έχουν αφαιρεθεί ή διαγραφεί οδηγεί σε λανθασμένες και ανυπόστατες αναφορές."