Κατελήφθη από Ρώσους το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Έσβησε η φωτιά. Η στιγμή της επίθεσης

Σε ρωσικό έλεγχο πέρασε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε επίθεση, χωρίς ευτυχώς να χτυπηθεί κάποιος αντιδραστήρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών, το εργοστάσιο πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παραμένουν στη θέση τους, και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο χτυπήθηκε 3 φορές γύρω στις 02.30 τα ξημερώματα, και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν περίπου 2 ώρες για να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας κανένα από τα σημαντικά μέρη του πυρηνικού σταθμού δεν έχει επηρεαστεί, και τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί.

Η στιγμή της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – «Το καλό σενάριο είναι ο Ψυχρός Πόλεμος – Η Ουκρανία είναι τα προεόρτια»

Νύχτα χάους στην Ουκρανία και τρόμου για ολόκληρη την Ευρώπη με το πυρηνικό εργοστάσιο να έχει χτυπηθεί από τους Ρώσους και ένα τμήμα του να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.
Μπορεί η πυρκαγιά, παρά τα αρχικά ανησυχητικά μηνύματα ουκρανών αξιωματούχων, να ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, ωστόσο το γεγονός ότι οι μάχες στην περιοχή μαίνονται δεν δίνει καμιά νότα αισιοδοξίας δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αυτό μάλιστα φρόντισε να επισημάνει σε μεταμεσονύχτιο μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν, ξυπνώντας μνήμες Τσερνόμπιλ.

Το ευτύχημα, πάντως, είναι ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα, όπως διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Τρία τα χτυπήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο
Το πυρηνικό εργοστάσιο όπως φαίνεται σε υλικό που έχει έρθει στο «φως», χτυπήθηκε 3 φορές. Τα χτύπημα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, γύρω στις 02.30. όπως έχει γίνει γνωστό δεν έχει χτυπηθεί περιμετρικός αντιδραστήρας, αλλά σε κτίριο που βρισκόταν στο χώρο και το οποίο χρησίμευε για την εκπαίδευση των εργαζόμενων.

«Ελπίζω η επίθεση να έγινε από λάθος»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γιώργος Φίλης.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έγινε επίτηδες, πιστεύω ότι οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, για να ελέγχουν μετά τη χώρα. Η επίθεση με στρατιωτικούς όρους, είναι κατανοητή. Το να ρίχνεις βλήματα στο συγκεκριμένο μέρος, ελπίζω να έγινε κατά λάθος», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα