Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Ακούγονται πυρά πυροβολικού. Εκρήξεις και σε Μαριούπολη, Χάρκοβο

Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Ακούγονται πυρά πυροβολικού. Εκρήξεις και σε Μαριούπολη, Χάρκοβο

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Η ουκρανική πρωτεύουσα να αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων. 

Τα Ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν το Κίεβο. Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα είναι στην πρωτεύουσα για να την υπερασπιστούν   ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. 

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός έχει πάρει αμυντικές θέσεις σε γέφυρες γύρω από το Κίεβο,  τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται στους δρόμους του Κιέβου.

Ακούγονται συνεχώς εκρήξεις κοντά στο  κέντρο της πόλης, αλλά και στη Μαριούπολη. Πολλοί Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο μετρό για να προστατευτούν, κάποιο επέλεξαν να βρουν καταφύγιο στο υπόγειο του σπιτιού τους .

Επικρατεί συσκότιση. Πανικός και τρόμος για τι πρόκειται να συμβεί στην διάρκεια της νύκτας. Χιλιάδες πολίτες με κάθε τρόπο προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα. Ωστόσο 

The war has intensified in Ukraine.#Ukraine #Russia #Kyiv #RussiaUkraineConflict #UkraineRussie #UkraineConflict #russianinvasion #RussiaInvadesUkraine #Kiev pic.twitter.com/7b0gjMO4e3

— HADIA News (@HADIANews) February 25, 2022

 Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα το  BBC, μετέδιδε , ουκρανικά τεθωρακισμένα μπήκαν στο Κίεβο για να προστατεύσουν την πόλη. Παράλληλα, ο στρατός της Ρωσίας δήλωσε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Χοστομέλ έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό του Κιέβου να κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί στα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μολότοφ και της ανάληψης όπλων.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι η πόλη «έχει εισέλθει σε αμυντική φάση». Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει.»

Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα»
με μήνυμα του ο Βολοντίμιτ Ζελένσκι  διαψεύδει τις φήμες που τον θέλουν να έχει φύγει από το Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δημοσιεύει βίντεο από το κέντρο του Κιέβου δείχνοντας πως ήταν καθ ‘όλη τη διάρκεια σε πλήρη ετοιμότητα μάχης.

Το βίντεο κυκλοφορεί στο twitter δείχνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έξω από το προεδρικό μέγαρο να απευθύνεται στον λαό του και να λέει: «Είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Όπως είχε δηλώσει από την Πέμπτη, παραμένει στην προεδρική κατοικία, παρά το γεγονός πως αποτελεί νούμερο ένα στόχο, όπως και η οικογένειά του.

Νέοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Ήδη έχει αποκοπεί ο οδικός άξονας που συνδέει τη Μαριούπολη με την πόλη Ζαβορίζια.

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πριν από λίγο την εκκένωση του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται στο σημείο επαφής και όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών, από τις συγκρούσεις, 2.800 Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί, έχουν καταστραφεί 80 τανκς, 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, με αναρτησή της, καταγγέλλει ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλήξει 33 στόχους, ανάμεσα στους οποίους και τρία νηπιαγωγεία.

Διάγγελμα Πούτιν: Δεν περιμένω συνεννόηση - Συμμορία ναρκομανών και νεοναζί

Συμμορία ναρκομανών και νεοναζί,η ουκρανική κυβέρνηση. Ήταν ο χαρακτηρισμός του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο διάγγελμα 

Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Αναφερόμενος στην έκκληση Ζελένσκι για διάλογο, είπε πως δεν περιμένω συνεννόηση με μία δράκα ναρκομανών και νεοναζί

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι ναζί στην Ουκρανία συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες αναπτύσσοντας πυραύλους στο Κίεβο και στο Χάρκοβο

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «υπάρχουν περιοχές με αμάχους, τους οποίους προσπαθούν να κινητοποιήσουν για να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους. Αυτό γίνεται κατόπιν συμβουλών Αμερικανών συμβούλων». 

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό, τόνισε ότι «μην επιτρέψετε στους νεοναζί και τους Μπαντερίτες να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας και τους ηλικιωμένους ως ανθρώπινη ασπίδα». 

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ έξω από την πρωτεύουσα, ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι από ουκρανικές ειδικές μονάδες σκοτώθηκαν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου. Το Γκοστόμελ βρίσκεται μόλις 7χλμ. βορειοδυτικά της πόλης.

La gente se apresura a buscar refugio después de que suenen las sirenas antiaéreas en Kiev https://t.co/L0tmMPGYU4 pic.twitter.com/M0JQ709RVg

— La Voz de Galicia (@lavozdegalicia) February 25, 2022

Ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πούτιν: Η  Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters η απάντηση της Μόσχας ήταν ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες μόνο αν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Νωρίτερα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωνε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα