Ουκρανία: Οι κάτοικοι προετοιμάζονται και περιμένουν τον πόλεμο Access to the comments

Ουκρανία: Οι κάτοικοι προετοιμάζονται και περιμένουν τον πόλεμο Access to the comments

Το παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης λειτουργεί κανονικά. Βεβαίως τις συζητήσεις των κατοίκων μονοπωλεί το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Οι κάτοικοι ανησυχούν και προσπαθούν να προετοιμαστούν.

«Φυσικά, αισθανόμαστε άβολα όταν ξένα στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορά μας. Φυσικά, ανησυχούμε. Όμως γνωρίζουμε ότι από το 2014 η Ουκρανία ενισχύει τον στρατό της. Βασιζόμαστε σε αυτόν» δήλωσε στην κάμερα του euronews ο Αντρίι Πανόβ, κάτοικος Χαρκόβου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί ανα πάσα στιγμή να επιτεθεί στο Χάρκοβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως η Μόσχα θα ονομάσει την εισβολή «επιχείρηση προστασίας του Ρωσόφωνου πληθυσμού». Η αποτυχία διπλωματικών επαφών και συνομιλιών εντείνει το άγχος των κατοίκων που σε περίπτωση επίθεσης δεν ξέρουν αν θα έχουν τον χρόνο για να ξεφύγουν. Πολλοί καταστρώνουν σχέδια έκτακτης, ενώ δεν πιστεύούν πως οι χώρες της Ευρώπης θα σπεύσουν για να προστατέψουν την Ουκρανία. 
«Βεβαίως ανησυχώ και εγώ και οι φίλοι μου. Νομίζω πως το ίδιο νιώθουν και όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Όμως ζούμε σε αυτή την κατάσταση από το 2014. Έχουμε λάβει κάποια μέτρα σε περίπτωση εισβολής. Έχουμε έτοιμη μια τσάντα, ταυτότητες, χρήματα, και τραπεζικές κάρτες. Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα αρπάξουμε τα πράγματα μας και θα μπούμε στο αυτοκίνητο» υποστηρίζει ο Ολέξι Χαστ, κάτοικος Χαρκόβου.

Αρκετοί Ουκρανοί πιστεύουν πως ο στρατός θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ εκτιμούν πως γραφειοκρατία και διαφθορά στερούν πολύτιμα κονδύλια από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι περισσότεροι νιώθουν πως ζουν περιμένοντας τον πόλεμο.

«Παρά την συγκέντρωση εκατό χιλιάδων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, η ζωή στο Χάρκοβο συνεχίζεται κανονικά. Οι κάτοικοι γνωρίζουν πως μπορεί να δεχθούν επίθεση. Ελπίζουν για το καλύτερο μα προετοιμάζονται για το χειρότερο» μεταδίδει από το Χάρκοβο η απεσταλμένη του euronews, Κέιτ Μπακαλίσκαγια.

gr.euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα