Μετάλλαξη Όμικρον – EMA: Εντός 3 ή 4 μηνών η έγκριση νέων εμβολίων, αν χρειαστούν

Μετάλλαξη Όμικρον – EMA: Εντός 3 ή 4 μηνών η έγκριση νέων εμβολίων, αν χρειαστούν

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα θα μπορούσε να εγκρίνει εντός 3 ή 4 μηνών τα εμβόλια κατά της Covid-19 που θα προσαρμοστούν, εάν χρειαστεί, για να αντιμετωπίζουν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού σήμερα Τρίτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα εξακολουθούν να παρέχουν προστασία.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΟΥ Εμερ Κουκ τόνισε πως δεν είναι ακόμα σαφές αν οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους στη νέα παραλλαγή.

Ο ΕΜΑ προετοιμάζεται πάντως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εφόσον υπάρξει ανάγκη αλλαγής των σημερινών εμβολίων, θα είμαστε σε θέση να τα εγκρίνουμε εντός τριών ή τεσσάρων μηνών» είπε η Κουκ.

«Οι εταιρείες που προσαρμόζουν τα σκευάσματά τους ώστε να περιλαμβάνουν τη νέα (γενετική) αλληλουχία (…) θα πρέπει να δείξουν στη συνέχεια ότι λειτουργεί το σύστημα παραγωγής, και θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες για να βεβαιωθούν ότι η προσαρμογή λειτουργεί στην πράξη» εξήγησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προκάλεσε την Τρίτη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές προειδοποιώντας ότι τα σημερινά εμβόλια είναι απίθανο να προσφέρουν την ίδια προστασία έναντι της Ομικρον.

Η Κουκ πάντως επανέλαβε την έκκλησή της για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων με τα υφιστάμενα εμβόλια.

«Ακόμα κι αν η νέα παραλλαγή εξαπλωθεί περισσότερο, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία» είπε η επικεφαλής του ΕΜΑ.

Εκτίμησε δε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις σε δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα, προκειμένου να εκτιμηθεί αν τα αντισώματά τους μπορούν να εξουδετερώσουν την Όμικρον.

Το ίδιο εκτίμησε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Άντρια Άμον: «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις με ορό από άτομα που ανέρρωσαν. Αναμένονται σε περίπου δύο εβδομάδες» είπε.

Ανέφερε ακόμα πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη 42 κρούσματα Ομικρον, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εξετάσεις σε ακόμα έξι πιθανά κρούσματα.