Παραλλαγή Όμικρον: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της

Παραλλαγή Όμικρον: Αυξάνονται τα κρούσματα  στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη, αναγκάζοντας όλο και περισσότερες χώρες να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της.

Τουλάχιστον 13 κρούσματα μετρά η Ολλανδία, τρία η Γερμανία, από τρία η Βρετανία, το Βέλγιο και η Δανία, από ένα η Τσεχία, η Αυστρία και η Ιταλία.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για άτομα που επέστρεψαν τις τελευταίες μέρες από χώρες της Νότιας Αφρικής. Οι ολλανδικές Αρχές είναι σχεδόν βέβαιες ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα ανάμεσα στους 600 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν από τη Νότια Αφρική που τώρα βρίσκονται σε καραντίνα.

Βρετανία
Στην Βρετανία ο εντοπισμός τριών μολύνσεων με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έφερε έκτακτα μέτρα.

Από την ερχόμενη Τρίτη θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα εμπορικά καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ισραήλ
Με ένα επιβεβαιωμένο και επτά ύποπτα κρούσματα της «Όμικρον», το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους τους επισκέπτες.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από απόψε τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ελβετία
Καραντίνα 10 ημερών για τους ταξιδιώτες από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον επέβαλε και η Ελβετία.

Η Ισπανία απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στους ανεμβολίαστους Βρετανούς, ενώ ο Γάλλος υπουργός Υγείας θεωρεί πως είναι θέμα ωρών ο εντοπισμός κρούσματος του νέου στελέχους στη χώρα.

Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών, όπως επιβάλλει το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε, έχουν τεθεί πέντε Έλληνες ναυτικοί που έφτασαν με πτήση από χώρες της νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ολοι πάντως, βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Στη Νότια Αφρική, η οργή περισσεύει για τον αεροπορικό αποκλεισμό της χώρας και των γειτόνων της.

Καθώς τα κρούσματα στην Ευρώπη ανεβαίνουν, οι ειδικοί συνιστούν τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Όπως λένε, η έλλειψη των σκευασμάτων από τις φτωχές χώρες είναι ο λόγος που ένας νέος κίνδυνος απειλεί και πάλι ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της «Όμικρον» - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

«Ήπια συμπτώματα» εμφανίζουν μέχρι στιγμής οι ασθενείς που μολύνθηκαν με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Η  Ανζελίκ Κέτζι, η πρώτη γιατρός που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη και ειδοποίησε τις Αρχές για περίεργα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου, έδωσε σε συνέντευξη στο BBC μια πρώτη περιγραφή των συμπτωμάτων της νέας μετάλλαξης.

Όπως είπε, οι ασθενείς δεν είχαν απώλεια γεύσης ή όσφρησης όπως γίνεται με τον παραδοσιακό Covid.

Αντίθετα παραπονέθηκαν για:

– ισχυρούς σωματικούς πόνους

– υπερβολική κούραση

Σύμφωνα με τη γιατρό, προς το παρόν η μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη νεότερη γενιά, ενώ σημείωσε πως δε μιλάμε για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Ωστόσο είπε ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν το κολλήσουν ηλικιωμένοι ή ανεμβολίαστοι, κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Φον ντερ Λάιεν: Σε τρεις βδομάδες θα υπάρχει εικόνα για τα εμβόλια
Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε νέο μήνυμα για τη νέα μετάλλαξη λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο.

Πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές εμβολίων χρειάζονται δύο έως τρεις εβδομάδες «για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την ποιότητα των μεταλλάξεων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα