Γιβραλτάρ: Το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο οδεύει προς Χριστουγεννιάτικο lockdown

Στην ακύρωση όλων των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα προχώρησαν οι Αρχές του Γιβραλτάρ, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τις ιδιωτικές συναθροίσεις για τέσσερις εβδομάδες.
Το Γιβραλτάρ έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του, αλλά λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ματαίωση ,των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, δεξιώσεων και παρόμοιων συναθροίσεων για τα Χριστούγεννα και κάλεσε τους κατοίκους του βρετανικού θυλάκου να αποφεύγουν για έναν μήνα όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι. Προτείνει δε εξωτερικούς χώρους για τις αναγκαίες δραστηριότητες και επαφές των κατοίκων, τη χρήση μάσκας και την αποφυγή εναγκαλισμού και χειραψιών.

 «Η δραστική αύξηση του αριθμού των ατόμων που διαγιγνώσκονται θετικά στην Covid-19 τις τελευταίες ημέρες μάς υπενθυμίζει σαφέστατα ότι ο ιός κυριαρχεί στην κοινωνία μας κι είναι ευθύνη όλων μας να λάβουμε όλα τα λογικά προληπτικά μέτρα για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Σαμάνθα Σακραμέντο.

Την τελευταία εβδομάδα, το Γιβραλτάρ καταγράφει κατά μέσο όρο 56 νέα κρούσματα ημερησίως, από 10 τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια «εκθετική», όπως την περιγράφει η κυβέρνηση, αύξηση, μολονότι η περιοχή αυτή έχει τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

Στο Γιβραλτάρ το σύνολο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως από τον περασμένο Μάρτιο.

Mε πληθυσμό 33.600 κατοίκων, το Γιβραλτάρ εμφανίζει εμβολιαστική κάλυψη που φθάνει το 118%, καθώς το πρόσθετο 18% αφορά στους Ισπανούς που μεταβαίνουν καθημερινά για να εργαστούν ή να επισκεφθούν τον βρετανικό θύλακο.

 Αν και η εμβολιαστική εκστρατεία ολοκληρώθηκε από την άνοιξη, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ, χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, στους υγειονομικούς και άλλες «ευάλωτες ομάδες», ενώ εμβολιάζονται παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Αυξήσεις των κρουσμάτων της Covid-19 έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες με υψηλότατη εμβολιαστική κάλυψη.

Στη Σιγκαπούρη, όπου έχει κάνει το εμβόλιο το 94% των επιλέξιμων πολιτών, οι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου, για να υποχωρήσουν ελαφρά το επόμενο διάστημα.

Στην Ιρλανδία, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 92% του πληθυσμού, τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Αύγουστο.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα