Βρετανία: Η εκστρατεία εμβολιασμού με ενισχυτική δόση θα επεκταθεί και σε πολίτες 40-49 ετών

Βρετανία: Η εκστρατεία εμβολιασμού με ενισχυτική δόση θα επεκταθεί και σε πολίτες 40-49 ετών

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με την ενισχυτική δόση στη Βρετανία πρόκειται να επεκταθεί και σε πολίτες ηλικίας από 40 ως 49 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της φθίνουσας ανοσίας του πληθυσμού ενόψει των ψυχρότερων χειμερινών μηνών.

Επί του παρόντος όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, έχουν δικαίωμα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση και η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν περαιτέρω.

Η σύσταση πραγματοποιείται την ώρα που η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έρευνα βασισμένη σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, η οποία διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση παρείχε πάνω από 90% προστασία κατά της συμπτωματικής COVID-19 για ανθρώπους άνω των 50 ετών.

"Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου σε πιο ευάλωτους ενήλικες και η δεύτερη δόση στις ηλικίες 16-17 ετών είναι σημαντικοί τρόποι για να αυξήσει κάποιος την προστασία κατά της μόλυνσης με τον κορονοϊό και κατά της βαριάς νόσησης", δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

"Αυτοί οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν επίσης να επεκταθεί η προστασία μας μέσα στο 2022", είπε ο ίδιος.

Η Βρετανία χρησιμοποιεί κυρίως τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna για την ενισχυτική δόση, την οποία χορηγεί σε εμβολιασμένους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η έρευνα με δεδομένα πραγματικού κόσμου διαπίστωσε ότι η προστασία απέναντι στη συμπτωματική νόσο έπειτα από μια αναμνηστική δόση ήταν 93,1% για όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca και 94% για εκείνους με Pfizer.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης πρόσθεσε ότι η προστασία που παρέχεται από την ενισχυτική δόση απέναντι στη σοβαρή νόσηση αναμένεται να είναι υψηλότερη.

Ωστόσο, η Επιτροπή αρνήθηκε να προτείνει ενισχυτική δόση για άτομα κάτω των 40 ετών με το αιτιολογικό ότι δεν έχει διαπιστώσει την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων περί μείωσης της προστασίας απέναντι σε βαριάς μορφής COVID-19 μετά τις αρχικές δόσεις του εμβολίου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βασίζεται στην αναμνηστική δόση και στον εμβολιασμό των παιδιών για να αυξηθεί η αντοχή των νοσοκομείων τους χειμερινούς μήνες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο λοκντάουν.

Επίσης η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλοι οι έφηβοι ηλικίας 16-17 ετών θα κληθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση, ενώ αρχικά είχαν κληθεί να κάνουν μόνο μια δόση εκτός και αν έπασχαν από κάποια υποκείμενη νόσο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα