Ισπανία: Αίρεται το lockdown στη Λα Πάλμα - Διαλύθηκε το νέφος καπνού

Ισπανία: Αίρεται το lockdown στη Λα Πάλμα - Διαλύθηκε το νέφος καπνού

Πάνω από τρεις χιλιάδες κάτοικοι στη Λα Πάλμα ενημερώθηκαν σήμερα ότι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους καθώς οι αρχές ήραν το lockdown που είχε επιβληθεί για να προστατευθούν από το νέφος καπνού εξαιτίας του ηφαιστείου που έχει προκαλέσει καταστροφές σε αυτό το νησί των Καναρίων

Ένα ποτάμι λάβας από το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα ‘κατάπιε’ ένα εργοστάσιο τσιμέντου χθες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σύννεφα καπνού και οι αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους του Ελ Πάσο και του Λος Λιάνος δε Αριδάνε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να κλείσουν τα παράθυρα και να θέσουν εκτός λειτουργίας τα κλιματιστικά μηχανήματα για να μην εισπνεύσουν τις τοξικές αναθυμιάσεις από το φλεγόμενο εργοστάσιο τσιμέντου καθώς το ‘κατάπινε’ σιγά-σιγά η λάβα.

 Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το σύννεφο καπνού είχε διαλυθεί και η ποιότητα του αέρα είχε βελτιωθεί, άρα οι 3.500 κάτοικοι μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. 

Σήμερα καταγράφηκαν 18 σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη εξ αυτών να φθάνει τους 3,8 βαθμούς, σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η λάβα από την έκρηξη που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου έχει καταστρέψει συνολική περιοχή περίπου 6.000 στρεμμάτων, δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορκουέντε, τεχνικός διευθυντής του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας στα Κανάρια.

Σε τρεις εβδομάδες, έχουν καταστραφεί 1.186 κτίρια, σύμφωνα με το Ηφαιστειακό Ινστιτούτο των Κανάριων Νήσων. Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λα Πάλμα, των περίπου 83.000 κατοίκων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα