Αποκάλυψη Politico: Η Τουρκία πήρε χρήματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία για το κλίμα

Αποκάλυψη Politico: Η Τουρκία πήρε χρήματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία για το κλίμα

Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μετά τις εγγυήσεις οικονομικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, αποκάλυψε σε δημοσίευμα του το Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα –που επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά την εν λόγω υπόθεση– το deal επετεύχθη ανάμεσα στην Άγκυρα και αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. 
 
Οι δύο αξιωματούχοι ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν εάν οι ίδιες οι κυβερνήσεις αποτελούν την πηγή της χρηματοδότησης ή εάν πρόκειται για τις τράπεζες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε η μία πηγή. 

Στις συζητήσεις συμμετείχε και η Βρετανία, η οποία όμως δεν υπέγραψε τη συμφωνία. 

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα - την οποία η Άγκυρα είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε επικυρώσει μέχρι την περασμένη εβδομάδα- αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η Τουρκία αρνούνταν να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ζητώντας να αναγνωριστεί ως αναπτυσσόμενη χώρα, στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα για μεγαλύτερο μερίδιο από συγκεκριμένα κλιματικά κονδύλια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα