Το Παρίσι θα υποστηρίξει από τον Ιανουάριο μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ

Το Παρίσι θα υποστηρίξει από τον Ιανουάριο μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα πως, όταν η Γαλλία αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία της ΕΕ, θα υποστηρίξει μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζήτημα που διχάζει τους Είκοσι Επτά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση του αιτήματος ασύλου.
Το αίτημα για άσυλο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του «νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2020, είναι «ένα ευρωπαϊκό θέμα», δήλωσε ο Νταρμανέν μιλώντας στο RMC/BFMTV.
«Πρέπει να πούμε, και σε δύο μήνες (σ.σ.: τρεις) θα προεδρεύουμε της ΕΕ, 'ένα και μόνο αίτημα ασύλου για όλη την Ευρώπη'», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Όταν ερωτήθηκε αν η Γαλλία θα προσπαθήσει να επιτύχει την ψήφιση αυτού του μέτρου, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Θα εργαστούμε γι' αυτό, θα δούμε τι πιστεύει η νέα γερμανική κυβέρνηση» που πρόκειται να σχηματιστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.
«Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που οφείλουμε όλοι να επιτύχουμε και η ενέργεια όλων θα πρέπει να στραφεί σε αυτό: όταν φθάνεις στην Ευρώπη, όταν υποβάλλεις ένα αίτημα στην Ιταλία ή στην Ισπανία ή στη Μάλτα ή στη Γαλλία, αυτό ισχύει για όλους. Και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες», συνέχισε. 
Στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει κυρίως να βάλει τέλος στο λεγόμενο «κανονισμό του Δουβλίνου», ο οποίος μεταξύ άλλων αναθέτει την ευθύνη της εξέτασης του φακέλου ενός αιτούντος άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου του στην Ένωση. 
Όμως εδώ και μερικά χρόνια, η Γαλλία αντιμετωπίζει «δευτερεύουσες κινήσεις», σύμφωνα με την κυβερνητική φρασεολογία: άνθρωποι που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο σε μια πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και έχουν λάβει αρνητική απάντηση, έρχονται στη συνέχεια να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Γαλλία. 
Η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το υπό συζήτηση νέο Σύμφωνο παραμένει η ίδια: το Σεπτέμβριο 2020, την ημέρα που οι Βρυξέλλες παρουσίαζαν το σχέδιό τους για τη μεταρρύθμιση, ο Ζεράλ Νταρμανέν απηύθυνε ήδη έκκληση για μεγαλύτερη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου καθώς και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα. 
Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης να ενοποιηθεί «όσο το δυνατόν περισσότερο» η ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζες). «Διαφορετικά (οι υποψήφιοι για μετανάστευση) θα παίζουν παιγνίδια με τις διαφορές μας. Οφείλουμε οπωσδήποτε να απαντήσουμε Ευρώπη, όταν άλλοι θέλουν να απαντήσουν εθνικισμός», πρόσθεσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα