Αφγανιστάν -Ταλιμπάν: Οι μαθήτριες θα μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο σχολείο - Η νέα κυβέρνηση

Αφγανιστάν -Ταλιμπάν: Οι μαθήτριες θα μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο σχολείο - Η νέα κυβέρνηση

Οι μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου θα μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στα σχολεία τους, διαβεβαίωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν παρά το γεγονός ότι οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή των γυναικών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου το νέο αφγανικό καθεστώς ολοκλήρωσε τον σχηματισμό της μεταβατικής του κυβέρνησης στην οποία δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα ενώ έχει καταργηθεί και το υπουργείο Γυναικών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
 
Η ανακοίνωση ότι τα κορίτσια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, μετά τη δέσμευση ότι θα μπορούν να φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποτελεί ένδειξη της εξέλιξης των Ταλιμπάν σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001) όταν δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και στις γυναίκες να εργάζονται εκτός σπιτιού.

Τα μαθήματα στο Αφγανιστάν είχαν διακοπεί στα μέσα Αυγούστου μετά την επιστροφή στην εξουσία του ισλαμιστικού κινήματος. Ήδη στα δημοτικά σχολεία έχουν ξεκινήσει και πάλι τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, αν και σε ξεχωριστές τάξεις. 

Το Σάββατο οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από τα αγόρια να επιστρέψουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά όχι από τα κορίτσια και χωρίς να εξηγούν τι θα συμβεί με τις καθηγήτριες, προκαλώντας την αντίδραση της αφγανικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας.

«Οριστικοποιούμε τα πράγματα (…) Θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο Μουτζαχίντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει «ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον» για τα κορίτσια προτού τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σχολεία.

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση για την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, στην οποία αναφέρει ότι κάποια από τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται, ενώ οι διαμαρτυρίες για το θέμα καταστέλλονται με τη βία.

Ο Μουτζαχίντ από την πλευρά του τόνισε σήμερα ότι «συνεχίζεται το έργο» προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι γυναίκες, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Νέα κυβέρνηση

Εξάλλου ο Μουτζαχίντ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τον σχηματισμό της προσωρινής τους κυβέρνησης.

Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει στις 7 Σεπτεμβρίου –τρεις εβδομάδες αφού κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα-- το πρώτο μέρος της κυβέρνησής του, στην οποία περιλαμβάνονται ιστορικά μέλη του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο εκπρόσωπός τους επανέλαβε και σήμερα ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα ενισχυθεί στο μέλλον.

Μεταξύ των νέων ονομάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ο διορισμός ενός μέλους των Χαζάρα, μια σιιτική μειονότητα που διωκόταν από τους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, στη θέση του υπουργού Υγείας.

Παράλληλα δύο σκληροπυρηνικοί διοικητές έλαβαν σημαντικές θέσεις ως υφυπουργοί σε δύο υπουργεία.

Ο Μουλάς Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ διορίστηκε υφυπουργός Άμυνας, ενώ ο Σαντρ Ιμπραχίμ ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών. Και οι δύο άνδρες αναμενόταν ότι θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ είναι μεταξύ των διοικητών των Ταλιμπάν που ήταν πιστοί στον πρώην ηγέτη του κινήματος Μουλά Άχταρ Μάνσουρ και οι οποίοι πίεζαν να ενταθεί ο πόλεμος εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης.

Ο διορισμός τους φαίνεται επίσης να αντικατοπτρίζει την ανησυχία στο εσωτερικό του ισλαμιστικού κινήματος να διασφαλιστεί η ενότητά του. Οι Ταλιμπάν επιχειρούν να εξισορροπήσουν τις περιφερειακές και προσωπικές διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό τους και οι οποίες εντάθηκαν αφότου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ιούνιο, τόσο ο Ζακίρ όσο και ο Σαντρ διοικούσαν μεγάλες δυνάμεις που δρούσαν σε πολλές επαρχίες. Θεωρούνταν μάλιστα τόσο ισχυρές και ανεξάρτητες ώστε η ηγεσία του κινήματος ανησυχούσε αν θα μπορούσαν να βλάψουν τη συνοχή του.

Ο Ζακίρ, πρώην κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο, ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του Μουλά Όμαρ. Συνελήφθη όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001 και κρατήθηκε στην αμερικανική φυλακή στην Κούβα ως το 2007.

Στη συνέχεια παραδόθηκε στην αφγανική κυβέρνηση και αναμενόταν να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, προτού ανακοινωθεί για τη θέση ο γιος του Μουλά Όμαρ, ο Μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ.

Η απουσία γυναικών από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν δέχθηκε επίσης επικρίσεις από το εξωτερικό, με τον Μουτζαχίντ να διαβεβαιώνει σήμερα: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το υπουργικό συμβούλιο και, Θεού θέλοντος, θα διοριστούν γυναίκες σε κάποιες θέσεις στους απαραίτητους τομείς, και μία ημέρα θα ανακοινώσουμε (τα ονόματά τους) εδώ».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία του Αφγανιστάν που εδώ και 20 χρόνια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή βοήθεια, εδώ και ένα μήνα έχει σχεδόν σταματήσει καθώς έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό, ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία, ενώ οι πιο πλούσιοι και μορφωμένοι Αφγανοί διέφυγαν στο εξωτερικό.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες και ο Μουτζαχίντ προσπάθησε σήμερα να τους καθησυχάσει ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για τους μισθούς τους. Πρόσθεσε όμως ότι η νέα κυβέρνηση «χρειάζεται χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα