Covid-19: Η Ιταλία σχεδιάζει να καταστήσει το Πράσινο Πάσο, υποχρεωτικό για τους εργαζομένους

Η Ιταλία σχεδιάζει να καταστήσει το Πράσινο Πάσο της COVID-19 υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως δήλωσε σήμερα υπουργός, και θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε κάτι τέτοιο ενώ προσπαθεί να αυξήσει τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος και να εξαλείψει τις μολύνσεις.

Το πάσο, σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή, που πιστοποιεί ότι κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει αρνητικό τεστ ή ανέρρωσε πρόσφατα από τον ιό, είχε αρχικά σχεδιαστεί για να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Αλλά η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που επίσης το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως τα μουσεία, τα γυμναστήρια και το εσωτερικό των εστιατορίων.

Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Μαριαστέλα Τζελμίνι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το υπουργικό συμβούλιο αύριο θα αποτελέσει «σημαντική στιγμή» στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού.

Η Ιταλία έχει σταδιακά επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού στον χώρο εργασίας, παρά τις διαφωνίες για το θέμα αυτό εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Τζελμίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα.

«Κινούμαστε προς ένα υποχρεωτικό Πράσινο Πάσο, όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα αλλά και γι’ αυτούς του ιδιωτικού», δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI.

«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά της COVID και μπορούμε μόνο να περιορίσουμε τη μόλυνση, εμβολιάζοντας μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού».

Η Ιταλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, και τον όγδοο υψηλότερο στον κόσμο.

Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σε τεταμένο κλίμα. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της παράτασης της χρήσης του Πράσινου Πάσου, αλλά εσωτερικά το κόμμα του είναι διχασμένο στο θέμα αυτό. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα φθάσει στο σημείο που προανήγγειλε η Τζελμίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αυτοί που αντιτίθενται στο Πράσινο Πάσο υποστηρίζουν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες και είναι η πίσω πόρτα προκειμένου να εξαναγκαστούν οι πολίτες σε εμβολιασμό.

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το υγειονομικό πιστοποιητικό για δραστηριότητες αναψυχής και για ταξίδια, αλλά καμία δεν το έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα