Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Τι θα γίνει αν οι Αμερικανοί δεν αποχωρήσουν; Πώς θα συμπεριφερθούν στις γυναίκες;

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Τι θα γίνει αν οι Αμερικανοί δεν αποχωρήσουν; Πώς θα συμπεριφερθούν στις γυναίκες;

Με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στις επόμενες κινήσεις των Ταλιμπάν, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς την 31 Αυγούστου, ο Γιάννης Μούτσιος και το MEGA εξασφάλισαν αποκλειστικά την πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό μέσο του εκπροσώπου των Ταλιμπαν.
Ο Δρ Σουάιλ Σαχίν κάνει αποκαλύψεις και για το ρόλο των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν και ποια θα είναι η θέση τους στην κοινωνία που θέλουν να φτιάξουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που μιλά για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο, σκοπός του νέου καθεστώτος είναι να φτιάξουν ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα από τις 31 Αυγούστου κι αν όχι αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ λέγοντας ουσιαστικά ότι ή θα πρέπει να φύγουν ή θα υπάρξει σύρραξη.

Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Μούτσιο ο Σαχίν τονίζει για τις γυναίκες: «Οι γυναίκες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο και βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται. Όταν αναφέρομαι σε μαθητές, αναφέρομαι στις μαθήτριες οι οποίες πηγαίνουν στα σχολεία τους. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ».

Αναφέρει τέλος ότι θα δοθεί αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις και την προηγούμενη κυβέρνηση κι ότι το κύμα μεταναστών γίνεται για οικονομικούς λόγους κι όχι για την ανασφάλεια που νιώθουν με τους Ταλιμπάν.

Ποια θα είναι η μορφή του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση;
Έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν. Οι άνθρωποί μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. Είναι πράγματι μια εκπληκτική φάση στην οποία οι άνθρωποί μας περιμένουν τα τελευταία 20 χρόνια, σε μία περίοδο κατά την οποία θυσίασαν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους προκειμένου να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους, ωστόσο τα ξένα στρατεύματα έχουν αποχωρήσει μερικώς… Ελπίζουμε να αποσυρθούν τηρώντας την προβλεπόμενη προθεσμία, έτσι ώστε ο λαός του Αφγανιστάν να αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία του και να ξεκινήσει τη νέα του ζωή, σε αυτή τη νέα φάση.

Δρ Σαχίν, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν απομακρυνθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τι σημαίνει αυτό για τους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν;
Θα πρέπει να απομακρυνθούν! Αν δε φύγουν, τότε αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Η παραβίαση αυτή θα προκαλέσει αντίδραση και εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, τι είδους αντίδραση θα επιδείξουμε απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις.

Θα μπορούσε να είναι και μία ένοπλη αντίδραση, όπως για παράδειγμα συνέβη με την ένοπλη σύγκρουση σας τα τελευταία 20 χρόνια;
Αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρει η ηγεσία μας. Όλα είναι πιθανά! Εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, και έπειτα οι στρατιώτες μας και οι στρατιωτικοί διοικητές θα την εφαρμόσουν!

Οι Αμερικανοί και οι άλλες ξένες δυνάμεις παραβιάζουν την προθεσμία που έχουν εξαγγείλει!

Υπάρχουν αναφορές στο πεδίο πώς οι Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο εμποδίζουν τους πολίτες -τόσο τους Αφγανούς όσο και άλλων εθνικοτήτων, να περάσουν τις πόρτες του αεροδρομίου. Θα μπορούσαν οι Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση των ευρωπαίων πολιτών από το Αφγανιστάν;;
Τα σημεία ελέγχου έχουν στηθεί για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον, είναι για να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε εκείνους που διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα και για να παρεμποδιστούν εκείνοι χωρίς έγγραφα. Δεύτερον, για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε μέλος του ISIS, το οποίο είναι μεταμφιεσμένο σε πολίτη μιας ξένης χώρας, να προκαλέσει κάποιο σαμποτάζ, μέσα και ανάμεσα στο πλήθος που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Πώς θα εγγυηθείτε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, στην ισότητα αλλά και την ελευθερία του λόγου;
Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζαμπ. Θα πρέπει να φοράνε το χιτζαμπ. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως οι γυναίκες στις υπόλοιπες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στην δική μας χώρα.

Θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο μόνες τους ή θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από άνδρα;

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα

Δρ Σαχίν, από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες έχουν εκφράσει τον φόβο, τόσο για τη ζωή τους, όσο και για την ευημερία τους.

Θέλουν ουσιαστικά να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες και αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, να φύγουν από το Αφγανιστάν, μία χώρα πολύ φτωχή. Δεν πρόκειται, λοιπόν για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες.

Τι θα συμβεί σε όσους μείνουν πίσω, μετά από την ολοκλήρωση της εκκένωσης, οι οποίοι είτε εργάστηκαν, είτε συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις; Θα λάβουν αμνηστία;

Ναι, θα υπάρξει αμνηστία για αυτούς. Δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να φοβούνται, αφού έχουμε ήδη ανακοινώσει, δύο ή τρεις φορές, ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα