Όλες οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η μεγάλη ήττα και ο αιφνιδιασμός των Αμερικανών

Όλες οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η μεγάλη ήττα και ο αιφνιδιασμός των Αμερικανών

Μία εικόνα με περίπου 600 Αφγανούς πολίτες σε αεροπλάνο κάνει, τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν από το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Στην New York Post αναφέρεται ότι εκατοντάδες Αφγανοί έτρεξαν προς την ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα αποφάσισε να αφήσει τους πρόσφυγες να παραμείνουν και να μεταφερθούν στο Κατάρ, όπου ήταν ο προορισμός του αεροσκάφους.

Από το Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος οι εικόνες χάους. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να μπουν σε αεροσκάφη και να φύγουν από τη χώρα, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.Το πρωί της Τρίτης, 17 Αυγούστου, άρχισαν να απογειώνονται αεροσκάφη με διπλωμάτες και πολίτες, σύμφωνα με το Ρόιτερς και οι εικόνες από την Καμπούλ είναι συγκλονιστικές. Αφγανοί κρέμονται από φυσούνες αεροπλάνων ή σκαρφαλώνουν πάνω στα αεροσκάφη που είναι έτοιμα να απογειωθούν/

Διάγγελμα Μπάιντεν

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον λαό του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και για την οποία δέχεται οξεία κριτική και ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν, αφού έκανε έναν απολογισμό του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν και των απωλειών που είχαν οι ΗΠΑ σε ανθρώπους και χρήμα – τρισεκατομμύρια, όπως είπε – τόνισε ότι εάν παρέμεναν οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα, ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, αφού «από την 1η Μαΐου δεν υπήρχε πλέον συμφωνία εκεχυρίας».

Παράλληλα, στοχεύοντας στο θυμικό των Αμερικανών, απηύθυνε το ερώτημα:«Ρωτώ ξανά εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να μείνουμε. Πόσες γενιές από τις κόρες και τους γιους της Αμερικής θα στείλουμε για να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν;

Όταν δεν το κάνουν τα Αφγανικά στρατεύματα; Πόσες ακόμη ζωές, ζωές Αμερικανών αξίζει να θυσιάσουμε; Πόσες ατελείωτες σειρές ταφόπλακων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον; Είμαι σαφής στην απάντησή μου.Δεν θα επαναλάβω τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν “

Ακόμα, προειδοποίησε τους Ταλιμπάν να μην κάνουν οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανικού προσωπικού, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Αφγανούς πολίτες.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Αφγανικό λαό. Θα ηγηθούμε με τη διπλωματία μας, τη διεθνή μας επιρροή και την ανθρωπιστική μας βοήθεια, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για περιφερειακή διπλωματία και δέσμευση για την πρόληψη της βίας και της αστάθειας. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα βασικά δικαιώματα του Αφγανικού λαού, των γυναικών και των κοριτσιών, όπως μιλάμε σε όλο τον κόσμο», είπε ο Πρόεδρος.

«Tο Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν»
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του στο έθνος τη Δευτέρα λέγοντας ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν «εξελίσσεται γρήγορα» και πρόσθεσε ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου «παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου».

Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να «οικοδομήσουν ένα κράτος»
Είπε ότι θέλει να υπενθυμίσει στη χώρα “πώς φτάσαμε εδώ και ποια είναι τα συμφέροντα της Αμερικής στο Αφγανιστάν”. Είπε ότι η αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες «δεν υποτίθεται ότι ήταν η οικοδόμηση έθνους».

“Πήγα στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σαφείς στόχους: πάρτε αυτούς που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και βεβαιωθείτε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση από την οποία θα μας επιτεθεί ξανά.

Και πρόσθεσε: «Το μόνο ζωτικό εθνικό μας συμφέρον για το Αφγανιστάν παραμένει σήμερα αυτό που ήταν πάντα. Να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα».

Στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και πώς δεν θα μείνουν να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση που δεν είναι για το συμφέρον των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.
Πρόσθεσε επίσης ότι η πρεσβεία στο Αφγανιστάν έκλεισε με ασφάλεια και οι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

«Η απάντησή μας θα είναι καθοριστική αν οι Ταλιμπάν απειλήσουν τον λαό μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δεν θα ζητήσω από τον λαό μας να πολεμήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας, υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν στάθηκε εν πολλοίς στους Αμερικανούς στρατιώτες που χάνονται στα πεδιά των μαχών. Κάτι που έπεισε τους Αμερικανούς που μετρούσαν χρόνια πολλές απώλειες. Το μεγάλο πλήγμα ήταν η προέλαση των Ταλιμπάν. Όλες οι επαρχείες έκαναν συμφωνία μαζί τους. Οι Ταλιμπάν τους έλεγαν για να φύγουν ασφαλείς να τους παραδόσουν τον αμερικανικό εξοπλισμό.

Περιπολίες θανάτου των Ταλιμπάν κυκλοφορούν στο Αφγανιστάν που προσπαθούν να βρουν συνεργάτες με τους Αμερικανούς. Επίσης έχουν λίστα με 12χρονα κορίτσια τα οποία θέλουν να παντρευτούν. Οι Ταλιμπάν πάνε πόρτα – πόρτα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα