Έρευνα: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό από τους ιδιοκτήτες τους

Έρευνα: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό από τους ιδιοκτήτες τους

Τα κατοικίδια μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.

Επιστήμονες από την Ολλανδία επιβεβαίωσαν ότι τα κατοικίδια, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, μπορούν να κολλήσουν τον ιό, κυρίως όταν νοσεί ήδη το αφεντικό τους. Οι επιστήμονες τονίζουν στους τυχόν νοσούντες ότι θα πρέπει να μένουν μακριά από τα ζωάκια, για όσο διάστημα οι ίδιοι νοσούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γάτες και οι σκύλοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, μπορώντας, ωστόσο, να μεταδώσουν αργότερα τον ιό στους ανθρώπους.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κλινικής Μικροβιολογίας (ECCMID). Στα πλαίσια της έρευνας διεξήχθησαν τεστ αντισωμάτων και μοριακά τεστ σε 156 σκύλους και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά.

Έξι γάτες και επτά σκύλοι (4,2%) ελέγχθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μέσω του μοριακού τεστ, ενώ 31 γάτες και 23 σκύλοι (17,4%) είχαν αντισώματα για τη νόσο. Οκτώ γάτες και σκύλοι που έμεναν στο ίδιο σπίτι με κάποιο κατοικίδιο που έφερε τον ιό ελέγχθηκαν για μια δεύτερη φορά, για να διαπιστωθεί εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε ζώο. Καθώς κανένα από τα 8 κατοικίδια δεν ελέγχθηκε αρνητικό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διασπορά του ιού στα ζώα που ζουν μαζί είναι αρκετά απίθανη. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως τα περισσότερα κατοικίδια που ήταν θετικά στον ιό ζούσαν μαζί με ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν νοσήσει από τον Covid-19.

Μια ξεχωριστή έρευνα που διεξάγεται επίσης από το ECCMID έδειξε πως τα κατοικίδια που κοιμούνται συχνά στο ίδιο κρεβάτι με τους ιδιοκτήτες τους είναι πιθανότερο να νοσήσουν, αν ο ιδιοκτήτης είναι φορέας του ιού. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα κατοικίδια διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διασπορά του ιού στις ανθρώπινες κοινωνίες, οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκι» στους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων, ώστε να είναι στο εξής προσεκτικότεροι.

«Εάν ένας άνθρωπος έχει κορονοϊό, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να τον μεταδώσει στο κατοικίδιό του», λέει η κτηνίατρος Dorothee Bienzle. «Οι γάτες, ιδίως αυτές που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τον ιδιοκτήτη τους, φαίνεται πως είναι αρκετά ευάλωτες στον ιό. Εάν νοσείτε με Covid-19, θα σας συμβούλευα να κρατάτε αποστάσεις από το κατοικίδιό σας και κυρίως να μην το αφήνετε να μπει στο δικό σας υπνοδωμάτιο».

Εάν υπάρχει πιθανότητα ένα ζωάκι να έχει κολλήσει κορονοϊό, η Bienzle συστήνει το ζώο να μένει μακριά από άλλους ανθρώπους και κατοικίδια, τουλάχιστον για ένα διάστημα. «Παρόλο που δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάδοση του ιού από ζώο σε ζώο είναι πολύ πιθανή, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς αυτή την πιθανότητα. Το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο».

ΠΗΓΗ: The Guardian 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα