Κυριακίδου προς υπουργούς Υγείας ΕΕ: Δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος

Το μήνυμα ότι η πορεία για έξοδο από την πανδημία, προς μια πιο υγιή και πιο ανθεκτική Ευρώπη αρχίζει να φαίνεται, αλλά δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε καθώς «δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος», έστειλε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε μήνυμά της προς τους 27 Υπουργούς υγείας της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα για πρώτη φορά μετά από μήνες με φυσική παρουσία στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς τόνισε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, όχι όμως και λόγοι εφησυχασμού. Η Επίτροπος δήλωσε ότι ο εμβολιασμός προχωρά και ως ΕΕ έχουμε τώρα ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έως 4,4 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μελλοντικών παραδόσεων εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές, ενώ ακόμα περισσότερες δόσεις τελούν υπό διαπραγμάτευση.
 
Η Επίτροπος σημείωσε ότι περισσότερο από το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο, με περίπου 110 εκατομμύρια άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες παραδόσεις, είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε αρκετές δόσεις για να καλύψουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιουλίου», επεσήμανε. «αυτός είναι ο στόχος πάνω στον οποίο εργαζόμαστε. Αλλά ακόμη και όταν φτάσουμε στο 70%, δεν θα είναι ώρα να δηλώσουμε ότι νικήσαμε», τόνισε η Επίτροπος.

Προειδοποίησε όμως ότι «η απειλή υφιστάμενων και νέων παραλλαγών, πιθανώς πιο μεταδοτικών και σταδιακά πιο ανθεκτική στα εμβόλια παραμένει πολύ πραγματική και σοβαρή» και «το να τις αντιμετωπίσουμε αυτήν είναι η κύρια πρόκληση που έχουμε μπροστά μας». 

Σε σχέση με το μέλλον, η Επίτροπος τόνισε φθινοπωρινές και χειμερινές στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της αύξησης των κρουσμάτων πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση του εμβολιασμού τώρα, στην αύξηση της εμπιστοσύνης του εμβολίου και στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης παραλλαγών.

«ο εμβολιασμός, ο εμβολιασμός, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι το μάντρα μας», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι «οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για καιρό ακόμα και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, σαφείς και ειλικρινείς σχετικά με αυτό».

«τώρα δεν είναι η ώρα να πετάξουμε τις μάσκες μας, να αφήσουμε τα απολυμαντικά στο σπίτι ή να σταματήσουμε να παρατηρούμε κοινωνικές αποστάσεις», ξεκαθάρισε.

Τόνισε δε ότι «η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εμβόλιο θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από το έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια των εμβολίων και επίσης από το πώς διασφαλίζετε ότι αυτή η εργασία και οι συμβουλές κοινοποιούνται στους πολίτες. Χαίρομαι που ο Οργανισμός είναι εδώ για να μας ενημερώσει σχετικά με αυτό το βασικό ζήτημα σήμερα. Ωστόσο, καθώς προχωρούμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού μας, θα βρούμε μια γυάλινη οροφή αντίστασης, αμφιβολιών και ερωτήσεων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε σε ατομικό και τοπικό επίπεδο», προειδοποίησε η Επίτροπος.

«η στρατηγική εμβολίων μας σώζει ζωές και αποτελεί βασικό στοιχείο στην προσπάθειά μας να ξεκινήσουμε να ανοίγουμε ξανά τις κοινωνίες μας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι ένα άλλο τέτοιο στοιχείο. Χαίρομαι που το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ενέκριναν τους κανονισμούς την περασμένη εβδομάδα και υπέγραψαν το πιστοποιητικό χθες. Είναι χρόνος ρεκόρ και μια μαρτυρία για τη σημασία του για τους πολίτες μας και ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ταχεία και αποφασιστική δράση. Είναι πλέον καιρός να κυκλοφορήσουμε τα πιστοποιητικά στην πράξη για τους πολίτες μας και βλέπω ότι πολλοί από εσάς προχωράτε γρήγορα προς αυτό. Όλο και περισσότερα κράτη μέλη εντάσσονται στο σύστημα κάθε μέρα. Περιμένουμε από εσάς να το χρησιμοποιήσετε μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουν ήδη εκδοθεί εκατομμύρια πιστοποιητικά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την τεράστια συνεργατική σας προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του συστήματος», ανέφερε.

«αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε παράλληλα είναι μια συντονισμένη και κατανοητή προσέγγιση των περιορισμών στα σύνορα και των ταξιδιωτικών μέτρων. Όλη η δουλειά μας στα πιστοποιητικά COVID θα χάσει το νόημα εάν καταλήξουμε σε ένα συνονθύλευμα μέτρων στα εσωτερικά μας σύνορα. Οι πολίτες και η οικονομία χρειάζονται σαφήνεια. Προβλεψιμότητα.

Η προτεινόμενη ενημέρωσή μας στη σύσταση του Συμβουλίου διασφαλίζει κοινές προσεγγίσεις για τη χρήση πιστοποιητικών COVID. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά που ελπίζω ότι όλοι σας θα εφαρμόσετε αυτούς τους κανόνες με συντομότερο δυνατό τρόπο», τόνισε η Επίτροπος.

«η πορεία από την πανδημία, προς μια πιο υγιή και πιο ανθεκτική Ευρώπη, γίνεται ορατή. Αλλά δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος. Πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να εφαρμόζουμε τα διδάγματα από την πανδημία για να είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές απειλές για την υγεία. Αυτός ο ιός δεν θα εξαφανιστεί σύντομα και νέες παραλλαγές εμφανίζονται. Ας αξιοποιήσουμε τα θετικά, να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό, να διατηρήσουμε την προσοχή. Αυτή είναι η πιο σίγουρη πορεία για έξοδο από την κρίση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα