Νέα αμερικανική οδηγία για τις αποστάσεις των μαθητών στα σχολεία

Νέα αμερικανική οδηγία για τις αποστάσεις των μαθητών στα σχολεία

Νέες οδηγίες εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα σχολεία ενάντια στον κορονοϊό.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των δασκάλων, αποφασίστηκε να μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας μεταξύ των θρανίων στις αίθουσες.

Δημοτικά σχολεία 
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, η απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των θρανίων στις σχολικές αίθουσες είναι αρκετή για να προαστατέψει τα παιδιά από τη μετάδοση του ιού ακομη και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Μέχρι και την Παρασκευή, ήταν υποχρεωτική η απόσταση των δύο μέτρων. Συστήνεται, βέβαια, καθολική χρήση μάσκας και τακτική υγιεινή των χεριών.

Γυμνάσια και Λύκεια 
Για τις τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων προτείνεται επίσης απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία, στις περιοχές με χαμηλή ή μέτρια εξάπλωση του ιού.

Αντίθετα, σε περιοχές με υψηλή μεταδοτικότητα, προτείνεται απόσταση δύο μέτρων. Σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με το CDC, καλό είναι οι μαθητές να χωρίζονται σε μικρές ομάδες με διαφορετικό δάσκαλο και να αποφεύγεται η αλληλεπίδραση – άρα και ο κύνδυνος μετάδοσης του ιού – μεταξύ των ομάδων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, διατηρείται η καθολική χρήση μάσκας και το πλύσιμο ή αντισηψία των χεριών.

Τι έδειξαν οι νέες μελέτες
Μέχρι πρότινος, η απόσταση που έπρεπε να τηρείται στις αμερικανικές σχολικές αίθουσες, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, ήταν τα 2 μέτρα.

Ωστόσο, το CDC επικαλείται τρεις νέες μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι και το ένα μέτρο είναι αρκετό για την προστασία των παιδιών στις μικρότερες τάξεις. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερος στις μικρότερες ηλικίες.

Πού ισχύουν τα δύο μέτρα  
Η απόσταση των δύο μέτρων εξακολουθεί να ισχύει:

Μεταξύ ενηλίκων ή ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά μέσα στα σχολεία
Σε χώρους συγκέντρωσης πολλών μαθητών (πχ αμφιθέατρα)
Σε χώρους όπου τα παιδιά δεν φορούν μάσκα (πχ την ώρα του φαγητού)
Σε αθλητικές, μουσικές ή άλλες δραστηριότητες που ευνοούν την αυξημένη εκπνοή σταγονιδίων της αναπνοής
Το CDC επισημαίνει εν νέου τη σημασία του καλού αερισμού και καθαρισμού των σχολικών τάξεων και της συντήρησης των συστημάτων κλιματισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν κανονικά, αλλά με μειωμένα προγράμματα. Αυτό γιατί η μεγάλη απόσταση μεταξύ των θρανιών δεν επέτρεπε την ταυτόχρονη επιστροφή όλων των μαθητών στις τάξεις. Ήδη σε κάποιες Πολιτείες είχε απο καιρό μειωθεί η απόσταση ασφαλείας από τα δύο στο ένα μέτρο.

Πηγή: CDC

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα