Ινδία-κορονοϊός: Διαψεύδει ότι υπάρχει εγχώρια έλλειψη εμβολίων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας αρνήθηκε σήμερα ότι υπάρχει έλλειψη δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε μεγάλο κρατίδιο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε όλη τη χώρα ανάλογα με τη ζήτηση και την κατανάλωση.
Ημεγαλύτερη στον κόσμο χώρα παρασκευής εμβολίων έχει χορηγήσει 23 εκατ. δόσεις σε περίπου 17 εκατ. ανθρώπους, με τον ρυθμό να αυξάνει σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα καθώς περισσότεροι άνθρωποι πληρούν τα κριτήρια του εμβολιασμού. 
Καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση στη Ινδία ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα και τον αρχικό δισταγμό των πολιτών, το Ρατζαστάν έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο κρατίδιο που ζήτησε δημοσίως να αναπληρωθούν επειγόντως τα αποθέματά του.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη ούτε στο Ρατζαστάν ούτε αλλού στη χώρα. Ανέφερε ότι το Ρατζαστάν, ένα κρατίδιο περίπου 70 εκατ. κατοίκων, είχε ακόμα διαθέσιμες έως χθες βράδυ 1,4 εκατ. δόσεις.

Η Ινδία, που θέλει να ανοσοποιήσει 300 εκατ. από τους 1,35 δισεκ. κατοίκους της έως τον Αύγουστο, ξεκίνησε την εμβολιαστική της εκστρατεία στα μέσα Ιανουαρίου με το εμβόλιο της AstraZeneca καθως και ένα άλλο σκεύασμα που αναπτύχθηκε εγχωρίως από την Bharat Biotech και ένα κρατικό ινστιτούτο.

Η χώρα προσφέρει δωρεάν ή πουλά εμβόλια σε πάνω από 30 χώρες, προκαλώντας κάποιες επικρίσεις για το ότι δεν επεκτείνει περαιτέρω το δικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, που σήμερα αυξήθηκαν κατά 15.388 στα 11,24 εκατ. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 77 --ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και μήνες-- με το σύνολό τους να διαμορφώνεται σε 157.930.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα